Liderii G20 au prelungit un moratoriu privind serviciul datoriilor celor mai sărace ţări până la jumătatea anului 2021

Într-o declaraţie comună, liderii G20 încurajează cu fermitate creditorii privaţi să ia parte la iniţiativă în condiţii comparabile şi au declarat că sunt atenţi la problemele speciale cu care se confruntă statele insulare africane şi cele mici.

Iniţiativa G20 de relaxare a serviciului datoriilor publice, lansată la scurt timp după începerea pandemiei, în primăvară, a ajutat 46 din 73 de ţări eligibile să amâne serviciul unor datorii de 5,7 miliarde de dolari în 2020, eliberând fonduri pentru combaterea pandemiei şi consolidarea economiilor.

Dar lipsa participării sectorului privat şi îngrijorările ţărilor cu privire la deteriorarea accesului viitor la pieţele de capital au limitat succesul îngheţării datoriilor, care iniţial era proiectat să genereze lichidităţi suplimentare de aproximativ 12 miliarde de dolari.

Unele ţări creditoare mari, inclusiv China, nu au reuşit să includă toate instituţiile de stat, cum ar fi Banca de Dezvoltare din China, pentru a răspunde cererilor de reducere a datoriilor.

Criza COVID-19 a exacerbat îngrijorările cu privire la nivelurile ridicate ale datoriilor, care afectează nu doar ţările cu venituri mici, ci şi unele state cu venituri medii.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut implementarea promptă şi eficientă a cadrului de gestionare a datoriilor pentru a oferi o reducere permanentă a datoriilor celor mai sărace ţări, dar a spus că şi alte ţări au nevoie de ajutor.

„În viitor, trebuie să ajutăm şi acele ţări care nu sunt acoperite de acest cadru să abordeze problema vulnerabilităţii datoriilor, astfel încât economiile lor să devină mai rezistente”, a spus Georgieva într-o declaraţie, după ce s-a adresat liderilor G20.

Eric LeCompte, consilier al Naţiunilor Unite şi director general al Jubilee USA Network, a declarat că noul cadru de reglementări va încuraja sectorul privat să se implice, deoarece face ca reducerea datoriilor G20 să fie condiţionată de ţările care solicită un tratament similar de la creditorii privaţi, dar nu oferă garanţii.
El a spus că iniţiativa G20 a exclus ţări care aveau nevoie de ajutor urgent.

”Şase din cele 12 ţări cu cele mai ridicate rate de deces provocate de Covid-19 sunt ţări cu venituri medii, care rămân în afara sferei procesului de datorie G20”, a spus el.

Statele Unite au declarat că sunt deschise extinderii acestui cadru pentru a include ţările cu venituri medii şi statele insulare mici, dar oficialii americani au spus că opinia nu este în prezent împărtăşită de toţi membrii G20.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed