Liderul senatorilor PNL: Proiectele PSD sunt cumplite pentru economie. Vor să creeze probleme Guvernului

0

„Măsurile sunt cumplite și foarte cumplite pentru economia românească. Mare parte din ele sunt măsuri care sunt cu un potențial serios de a încălca, pe de-o parte libertatea contractuală și pe de altă parte dreptul de proprietate. Sunt măsuri care în general au dat randamente proaste, au avut efecte nefaste în economii – unde au fost utilizate”, a declarat, pentru Money.ro, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

 

Acesta a vorbit despre câteva dintre măsurile social-democraților și despre efectele pe care acestea ar urma să le producă în cazul în care ar trece și de forul decizional, Camera Deputaților. Fenechiu a precizat că acestea „reprezintă o viziune socialistă, populistă pe care PSD încearcă să o aducă în discuție pentru a crea probleme Guvernului și pentru a încerca să puncteze pentru o viitoare competiție electorală care pe noi astăzi nu ne interesează”.

 

„Despre plafonarea prețurilor, despre limitarea adaosului și toate măsurile de aceste gen, astea sunt măsuri care într-un context, ca cel de astăzi, sunt un foarte bun generator de penurie pentru că în momentul în care vii și plafonezi e cât se poate de clar că, pe de-o parte dezvolți specula și evaziunea fiscală. Oamenii vor începe să vândă la negru și să facă speculă. Pe de altă  parte în tot ce înseamnă comerțul organizat și verificabil se va instaura penuria. Nu mai vorbim despre efectul distructiv care va fi în zona pieței farma, la medicamente, unde tot cei care produc nu vor mai vinde pentru că nu le va conveni acest lucru fiind cât se poate de clar că toți care sunt interpusi pe acest lanț trebuie să obțină un profit, iar prețurile le stabilește piața nu le stabilește cineva într-o manieră artificială”, e explicat Fenechiu.

 

Referitor la suspendarea plății chiriilor, senatorul a spus că statul nu poate obliga proprietarii să-și lase în folosință gratuită proprietățile nici măcar în astfel de vremuri.

 

„Românii sunt unii proprietari, alții chiriași. E adevărat, mai mulți chiriași. Nu poți să vii și să-i rechiziționezi omului casa într-un proiect de lege în care singura măsura în dreptul proprietarului locator este faptul că nu plătește impozit pe chirie. E și o formă de mișto la adresa ideii de reglementare să spui că proprietarul nu va plăti impozit pe ceva ce nu închiriază. Evident că nu plătește, dar tu nu poți să dispui de dreptul lui de proprietate pentru că dreptul de proprietate include dreptul de a dispune, dreptul de utiliza și dreptul de a culege fructele. Ori aici suntem în situația dereptului de a culege fructele. Am o proprietate care trebuie să aducă bani, nu poate să vină Guvernul sau Parlamentul sau oricine altcineva, care e un terț la raportul de locațiune, adică intervine pe o piață reglemenatată după voința între proprietar și chiriaș. Poate să vină statul să zică ok chiriașul nu plătește ca formă de protecție socială și eu, stat îi dau banii proprietarului, dar nu poți să obligi proprietarul să lase proprietatea lui în folosință gratuită cuiva nici măcar pe vremuri de genul acesta”, a precizat Fenechiu.

 

Liderul senatorilor liberali a anunțat că se pregătește atacarea la Curtea Constituțională a unor aspecte legate de modul în care s-a desfășurat votul din Senat.

 

„În Senat am pierdut meciul, dar era oricum firesc pentru că PSD are majoritate singur. Pe de altă parte, acestea au fost niște măsuri care au fost adoptate printr-o procedură care în opinia noastră încalcă regulamentul pentru că regulamentul, până săptămâna trecută, prevedeea că ședințele Parlamentului se desfășoară cu respectarea cerinței de prezență, cu vot într-un anume fel. Au schimbat regulamentul prin vot electronic ca să introducă un anumit tip de vot electronic. Regulamentul nu putea fi modificat decât în forma propusă de regulamentla momentul modificării, adică prin prezență fizică. Adică te prezentai, votai schimbarea de regulament în care prevedeai vot electronic, vot cum vrei tu. Deci modificarea regulamentului este neregumanetară și noi ne pregătim să o atacăm la CCR. Pe de altă parte, chiar în ipoteza în care am admite că regulamentul a fost corect modificat, modul în care s-a votat ieri, cu dezbatere pe care o urmăream pe monitorul calculatorului și eram sunat să votăm nouă inițiative fără să pot să intervi în plen, dublat de împrejurarea că la Comisii dezbaterile s-au făcut pe Whatsapp, ceea ce este o absurditate majoră. A fost o nebunie pe care nu COVIDUL a generat-o, ci lipsa de responsabilitate și anumite interese politice ale unor oameni care în momentul acesta pot să facă ce vor pentru că pot”, a spus liberalul.

 

„La Camera Deputaților evident ca PNL se va opune, noi sperăm ca și alte forțe politice să se opună pentru că nu discutăm aici despre interesele PNL, ci despre interesele României pe termen mediu și lung. Chiar cu voturile Pro România și ALDE tot nu le ajung. Dacă UDMR se va opune, USR cred că se va opune, Minoritășile cred că ar putea să se opună, PMP se va opune și eu cred că nici Pro România nu le va vota la unison pentru că sunt unele care sunt crunte. Una peste alta, PNL va face opoziție, după care există resorturile de reacție post adoptare, posibilitatea de a le ataca la CCR, pe de altă parte președintele Klaus Iohannis poate să le retrimită în vederea discutării unor anumite obiecțiuni și președintele poate ulterior să le atace la Curte și în ultimă instanță există și posibilitatea ca Guvernul să intervină cu ordonanță de urgență să amâne termene. Trebuie folosite toate resursele ca să nu omorâm economia”, a adăugat Fenechiu.