AcasăEconomieLira libaneză atinge, pe piaţa neagră, un nou minim faţă de dolar,...

Lira libaneză atinge, pe piaţa neagră, un nou minim faţă de dolar, după închiderea băncilor, în urma unei serii de luări de ostatici în bănci

Potrivit unor site-uri care monitorizează cursul de schimb, un dolar valora luni 38.500 de lire libaneze.

Începând din 2019, Libanul se află într-o criză socio-economică fără precedent, din cauza corupţiei şi nepăsării clasei conducătoare, neschimbatp de zeci de ani.

Moneda locală, al cărei nivel a fost stabilit în 1997 la 1.500 de lire dolarul, s-a depreciat cu 95% în doi ani.

De la sfârşitul lui 2019, băncile impun restricţii fără precedent prin care îi împioedică pe cei care au economisit să-şi retragă banii, mai ales în devize străine.

Clienţi care nu au putut retrage bani, au luat ostatici pentru a-şi cere economiile. Mai mulţi au făcut acest lucru în aceeaşi zi, săptămâna trecută.

Asociaţia Băncilor din Liban a dispus să fie închise toate sucursalele, timp de trei zile, începând de luni.

Patru din cinci libanezi trăiesc în prezent sub pragul sărăciei, potrivit ONU, o pauperizare accelerată de un nivel al inflaţiei cu trei cifre.

Preţul carburanţilor şi mai multor produse de primă necesitate – care nu mai sunt subvenţionate de către autorităţi – cresc în mod neîncetat.

În pofida declinului social şi economic din Liban, clasa de la conducere a continuat să blocheze reforme de care donatori internţaionali şi-au condiţionat ajutorul.

O delegaţia a Fondului Monetar Internaţional (FMI) era aşteptată luni în Liban, în urma unui acord preliminar ce prevede un ajutor în valoare de trei miliarde de dolari, eşalonat pe o perioadă de patru ani.

 

 

 

Ultimele Articole