AcasăEconomieLituania a cerut Google şi Apple să elimine aplicaţia pentru transporturi la...

Lituania a cerut Google şi Apple să elimine aplicaţia pentru transporturi la cerere Yandex.taxi, deţinută de compania rusă Yandex şi de Uber

Solicitarea de eliminare a aplicaţiei din Lituania este un răspuns la invazia rusă în Ucraina, a spus Ministerul Transporturilor într-un comunicat.

Yandex nu a comentat imediat.

”Securitatea oamenilor noştri şi a datelor lor este de o importanţă maximă acum… Aplicaţia de transport, care ameninţă securitatea noastră naţională, trebuie oprită în Lituania”, a declarat ministrul Transporturilor Marius Skuodis.

Yandex.taxi nu este licenţiată în Lituania, deoarece serviciul este furnizat de şoferii care se înscriu prin aplicaţie, a spus ministerul.

Centrul pentru securitate cibernetică lituanian a recomandat în 2018 să nu fie folosită aplicaţia, spunând că suspectează că aceasta colectează cantităţi excesive de date despre utilizatori şi le poate trimite către servere din Rusia, punându-le la dispoziţia ofiţerilor de securitate ruşi.

Ca răspuns, postul de ştiri Lituania 15min a citat un oficial Yandex spunând că toate datele utilizatorilor sunt procesate în Uniunea Europeană.

Uber deţine un pachet de 29% din afacerile de mobilitate ale Yandex, care includ transport-hailing şi car-sharing.

Însă, de la sfârşitul lunii decembrie, Yandex deţine o opţiune call americană pentru a achiziţiona participaţia deţinută de Uber, pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, dacă va fi exercitată în septembrie 2023.

Ultimele Articole