Liviu Voinea: Am reușit să mărim pragul anual pentru garanțiile de stat la 8 miliarde de lei

0
Liviu Voinea: Am reușit să mărim pragul anual pentru garanțiile de stat la 8 miliarde de lei

Autoritățile române au reușit, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, să obțină majorarea pragului anual pentru garanțiile de stat la opt miliarde de lei, de la trei miliarde de lei, până în iunie 2014, pentru a stimula creditul privat, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

“Trebuie să continuăm să reducem deficitul bugetar și să stimulăm cererea agregată. Cum? Crescând garanțiile de stat și, în negocierile noastre cu FMI și Comisia Europeană, am reușit să convingem partenerii internaționali că pragul anual pentru garanțiile de stat, care până acum era trei miliarde de lei, trebuie să fie mărit la opt miliarde de lei, din iulie până în iunie anul viitor. Opt miliarde de lei trebuie alocați pentru a stimula creditul privat, care este un obstacol major în calea creșterii. Nu există o creștere sustenabilă pe termen lung fără a restaura încrederea în intermedierea bancară și creditul privat”, a spus Voinea.

 

Potrivit acestuia, statul a emis, în 2013, bonduri la un nivel record al randamentului pe piețele internaționale.

 

“Sunt cei mai buni indicatori care arată că piețele internaționale au validat și validează politicile noastre. Acum suntem percepuți mult mai bine decât alte țări din regiune, ca Ungaria sau Slovenia, care au ratinguri mai bune, dar au randamente mai ridicate ca România”, a adăugat ministrul delegat pentru Buget.