AcasăEconomieLivrările de petrol rusesc către Ungaria, Slovacia şi Cehia, prin Ucraina, oprite...

Livrările de petrol rusesc către Ungaria, Slovacia şi Cehia, prin Ucraina, oprite în urma refuzării unei tranzacţii bancare din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, anunţă Transneft

Transneft precizează într-un comunicat că plata sa cu privire la dreptul de tranzit al Ucrainei în august – efectuată la 22 iulie – a fost refuzată la 28 iulie, din cauza intrării în vigoare a unor sancţiuni impuse Moscovei.

Ca urmare, întreprinderea ucraineană UkrTransNafta ”a încetat să furnizeze servicii de transport de petrol pe teritoriul ucrainean, începând de la 4 august”, anunţă Transneft.

Este vorba despre livrări printr-o parte a oleoductului Drujba, care tranzitează Ucraina şi care deserveşte trei state membre UE fără acces la mare, şi anume Ungaria, Slovacia şi Cehia.

Livrările către Polonia şi Germania, prin altă parte a oleoductului Drujba, care tranzitează Belarusul, ”continuă în mod normal”, anunţă Transneft.

În pofida invaziei ruse, la 24 februarie, atât petrol, cât şi gaze naturale continuă să tranziteze Ucraina către UE, în care unele state membre sunt puternic dependente de hidrocarburi ruseşti.

UE a impus în iunie un embargo treptat petrolului rusesc, care prevede oprirea importurilor de brut cu vaporul în şase luni.

Aprovizionarea prin oleoductul Drujba a fost autorizată să continue ”temporar” – fără o dată limită -, o concesie obţinută de către premierul ungar Vikor Orban, care-şi cultivă relaţiile cu Vladimir Putin şi a cărui ţară depinde în proporţie de 65% e petrolul rusesc ieftin.

Statele membre UE depun eforturi, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să-şi reducă dependenţa energetică de Rusia şi acuză Moscova de faptul că foloseşte livrările de hidrocarburi pe post de ”armă de război”.

Rusia a redus puternic, în ultimele săptămâni, livrările de gaze naturale către UE.

Ultimele Articole