Locuitorii din vestul ţării îşi fac cumpărăturile de sărbători în Ungaria

Imediat după trecerea frontierei, cumpărătorii din Arad, Bihor, Timişoara, Satu Mare, pot observa campanile de publicitate facute de marile magazine din Ungaria, care promovează reducerile de preţuri, mai ales la produsele de sezon. Cei care aleg să meargă în ţara vecină pentru cumpărături aleg magazinele din oraşele situate în apropierea frontierei, dar nu numai.

Astfel, cele mai vizitate sunt magazinele din localitatile Battonya, Mako, Szeged, dar si centrele comerciale Arkad Shopping Center, Csepel Plaza sau WestEnd City Center, din Budapesta. Cei care aleg să meargă la cumpărături în centrele comerciale din oraşele maghiare au spus că agenţii economici din România preferă să scumpească produsele alimentare în această perioadă, mizând pe câştiguri cât mai mari. Comercianţii din Ungaria îşi promovează produsele prin campanii publicitare, atât în limba maghiară, cât şi în limba română, iar aproape toate magazinele au promoţii la alimentele de bază. Printre cele mai căutate produse sunt cele de sezon, dar şi produsele casnice sau articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Cei care îşi fac cumpărurile în Ungaria spun că, în medie, preţurile sunt mai mici decât în România cu aproximativ 20 – 30 la sută. Una dintre cumpărătoare a spus că a cumpărat dintr-un magazin din Battonya pulpă de porc fără os cu 12 lei, iar oul cu 0,30 bani. De asemenea, un kilogram de carne de vită costă în ţara vecină în jur de 800 forinti (12 lei), un kilogram de cârnaţi cam 600 forinti (9 lei). Un litru de ulei cumpărat în Ungaria costă 2,5 lei, în timp ce în România aceeaşi cantitate este vândută cu 4 lei. Laptele se vinde în ţara vecină cu 2,5 lei/litru, faţă de 3-4 lei în România.

Printre cele mai căutate produse în magazinele din Ungaria sunt, în această perioadă dulciurile, care sunt mai ieftine decât în România cu 30 – 50 la sută, în funcţie de sortiment şi producător. Astfel, bomboanele de pom, cele mai cumpărate în aceste zile, se pot achiziţiona din Ungaria cu 600 forinţi/kilogramul, adică aproximativ 9 lei. În România, acelaşi produs costă 13 – 15 lei, sau chiar mai mult.

Pe lângă economiile financiare, cei care trec graniţa în Ungaria pentru a merge la cumpărături mai spun că economisesc şi mult timp. „Distanţa până la marile centre comerciale din Ungaria este mică, nu este aglomeraţie, iar multe magazine sunt deschise şi noaptea. Iar de calitate nu are rost să vorbim, ăsta fiind şi unul dintre motivele pentru care preferăm produsele din Ungaria. De obicei mergem cu maşinile personale, dar sunt unii care merg cu microbuze sau autocare“, a spus un bărbat care şi-a făcut, zilele acestea, cumpărăturile la Szeged.

Mai mulţi agenţi economici din Ungaria îşi promovează produsele, în această perioadă, în diferite ziare şi reviste din Arad.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed