Loteria Română, din nou în mijlocul unui scandal. Iată cum se ”topesc” banii companiilor de stat

Contractul terminalelor loteristice (acele aparate care validează biletele de loto jucate de români), încheiat anul trecut între Loteria Română şi asocierea S&T România SRL – Safran Identity&Security, în valoare de 8 milioane de euro, pare să fie cu problem serioase.

Direcţia Logistică din cadrul Loteriei Române i-a înştiinţat pe cei 41 de directori zonali că trebuie să recepţioneze din punct de vedere calitativ şi cantitativ echipamentele achiziţionate în baza contractului subsecvent încheiat între Loteria Română şi S&T România SRL. Aceștia însă l-au informat pe directorul general al Loteriei, Ovidiu Portariuc, că nu sunt de acord cu preluarea terminalelor. Mai mult, ei susțin că ar fi illegal să recepționeze respectivele echipamente.

 

Concret, douăzeci şi trei de manageri zonali ai Loteriei Române, au transmis, recent, o scrisoare conducerii companiei prin care susţin că sunt în incompatibilitate să recepţioneze terminalele loteristice din cauza încălcării prevederilor legale în vigoare şi a procedurilor interne.

În adresă, aceştia spun: „Ţinând cont de importanţa implementării noului sistem loteristic, dar şi de valoarea, complexitatea acestei investiţii deosebit de importante pentru desfăşurarea activităţii viitoare a CNLR, dorim să vă semnalăm încălcarea procedurilor operaţionale şi a dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte recepţia terminalelor loteristice – mijloace fixe componente ale viitorului sistem loteristic, aşa cum ne-au fost prezentate la întâlnirea din 11 aprilie 2018, în care managerii de zonă şi specialiştii marketing au fost convocaţi să participe în vederea stabilirii detaliilor organizatorice referitoare la finalizarea cu succes a operaţiunilor privind furnizarea, instalarea, configurarea şi punerea în funcţiune a noilor terminale loteristice. În cadrul întâlnirii menţionate, s-a făcut referire la întocmirea «Procesului verbal de recepţie» şi a «Formularului de funcţionalitate şi acceptanţă», fără însă a ne fi prezentate şi puse la dispoziţie aceste documente în cadrul şedinţei, cu toate că acestea au fost solicitate”.
Conform scrisorii managerilor de zonă, recepţia calitativă şi cantitativă a acestor echipamente nu poate fi făcută de o singură persoană, ci de o comisie din care să facă parte persoanele care au elaborat documentaţiile tehnico-economice şi caietul de sarcini.

 

Persoanele în cauză, angajați ai Loteriei Române, au luat prime consistente pentru această activitate – respectiv elaborarea documentației tehnico-științifice și caietul de sarcini -, însă acum nu mai doresc să facă recepția. Iată și lista primelor:

 

Managerii zonali sunt susținuți de către controlul financiar al Loteriei Române. La finalul săptămânii trecute, Direcţia Control Financiar şi Gestiune, prin şeful de birou Cornel Toader, a transmis către cabinetul directorului general o notă prin care arată că recepţia calitativă şi cantitativă nu poate fi făcută de o singură persoană, ci de o Comisie din care trebuie să facă parte persoanele care au elaborat documentaţiile tehnico-economice şi caietul de sarcini.

„Managerii de zonă nu au competenţa legală să semneze în numele şi pentru CN Loteria Română – în calitate de achizitor, deoarece Loteria Română, ca societate comercială ce funcţionează în baza Legii 31/1990 actualizată, nu poate acorda competenţe managerilor de zonă ale punctelor de lucru judeţene”, se arată în documentul Biroului de Control Financiar de Gestiune al Loteriei Române.

 

 

Pe parcursul anului trecut, s-au perindat mai multe persoane în funcţia de director general, Ovidiu Portariuc devenind director general al companiei, din 28 septembrie 2017.

Loteria Română a semnat, în vara anului trecut, un contract de furnizare a unui număr de 2.181 de terminale loteristice. Furnizorul sistemului loteristic este asocierea S&T România SRL – Safran Identity&Security, iar valoarea contractului se ridică la circa 8 milioane de euro. Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a acuzat că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitaţii au aceleaşi funcţii ca echipamentele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic în cadrul contractului pentru aparatele VLT. Totodată, Constantinescu a mai spus că valoarea contractului este nejustificat de mare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed