LOVITURĂ de teatru: ArcelorMittal ar putea vinde combinatul siderurgic din Galaţi

Potrivit presei internaţionale, ArcelorMittal intenţionează să vândă mai multe unităţi din Europa pentru a nu încălca regulile concurenţei şi cele privind monopolul. Aceasta în condiţiile în care, pe 15 martie, ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva din Italia, într-o tranzacţie în valoare de 1,8 miliarde de euro. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare până pe 23 mai, iar ArcelorMittal s-a arătat dispusă să vândă mai multe unităţi de producţie.

 

„Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, au declarat reprezentanţii Grupului ArcelorMittal în presa străină.

 

Pe lista cu unităţile scoase la vânzare s-ar putea află şi combinatul gălăţean, potrivit unor surse din cadrul unităţii. Informaţia nu este confirmată de conducerea ArcelorMittal Galaţi „ArcelorMittal Galaţi nu comentează pe baza zvonurilor evocate de către dumneavoastră”, se arată într-o scurtă informare venită de la combinat.

 

Reprezentanţii sindicatelor de pe platforma siderurgică gălăţeană au solicitat o întâlnire cu directorii combinatului. „Suntem îngrijoraţi şi urmărim cu atenţie ce se întâmplă. Schimbarea patronului nu o putem decide noi, dar sunt elemente necunoscute, pe care nu le putem controla. La întâlnirea cu reprezentanţii conducerii nu ni s-a spus nimic, nu putem comenta zvonuri. Dar am solicitat o întâlnire cu directorii, în condiţiile în care zvonurile se vor confirma, se vorbeşte că pentru a cumpăra oţelăria din Italia, ArcelorMittal vrea să vândă combinatele de la Galaţi şi Skopjie, vom vedea, urmărim cu atenţie”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber.

 

Comisia Europeană a remarcat, într-un comunicat de presă transmis în luna noiembrie 2017, că Ilva din Taranto este „cea mai mare fabrică de oţel din UE şi, la capacitate maximă, ar putea obţine o producţie echivalentă cu volumul de oţel obţinut împreună de Bulgaria, Grecia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, România şi Luxemburg”. Comisia a mai menţionat, în noiembrie, că a primit „numeroase plângeri” din partea părţilor interesate împotriva unui presupus ajutor de stat menit să menţină Ilva într-un echilibru artificial.

 

Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

 

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed