Lovitura pe Bursa. BRD pierde peste 100 mil. € intr-o singura zi

0
Lovitura pe Bursa. BRD pierde peste 100 mil. € intr-o singura zi

Indicii BVB s-au prabusit ieri, aratand o scadere de 8,5% in cazul BET-FI si BET. De altfel, cea mai mare scadere din sectorul SIF a fost inregistrata de SIF Moldova, care a pierdut 10,5%. "Ceea ce vedem acum este, mai degraba, rezultatul unui concurs de imprejurari decat reactia la un singur eveniment; BVB amplifica niste evolutii de afara, banuiesc ca nici declaratiile de zilele trecute ale oficialilor austrieci nu au ajutat, si probabil au fost jucatori care au avut nevoie de o confirmare, precum cea a raportarilor financiare, ca sa vanda. Nu se poate spune ca a fost cineva surprins de rezultatele pe 2008 si ca, din aceasta cauza, ar scadea acum Bursa, pentru ca pierderile din T4 erau de asteptat”, a declarat Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania.

Ultima data cand BET-FI a avut scaderi mai mari a fost la sfarsitul lunii octombrie 2008, moment in care sedinta bursiera fusese suspendata temporar. Banca Transilvania a scazut cu 9,4%, in timp ce Erste Bank a pierdut 14,9%. Valoarea tranzactiilor pe BVB a fost de 2,6 mil. euro, in crestere fata de media lunii februarie, suma fiind realizata exclusiv din vanzarea de actiuni. “Lichiditatea pe Bursa va ramane scazuta mult timp de-aici inainte, indiferent de cum va evolua piata. Spun asta pentru ca noi avem un free-float mic, ce este, in acelasi timp, combinat cu un pret extrem de redus al titlurilor, fapt ce duce la rulajele actuale”, a spus Florin Ilie.

Un pachet de 5% din actiunile Impact a fost vandut ieri pe Bursa pentru 1,2 mil. lei (0,27 mil. euro). Deal-ul s-a realizat la un pret in scadere cu 14,3%. “Trebuie sa ne gandim si ca, pentru a avea o lichiditate mare, ar trebui probabil sa vedem cum in fiecare zi o buna parte din free-float trece dintr-o mana intr-alta, lucru greu de crezut in conditiile actuale”, a spus Ilie.