Lovitură pentru cei vaccinați cu Pfizer! E bomba anului. S-a aflat adevărul

0

Eficacitatea dozei booster a vaccinului împotriva variantei Omicron scade mai rapid decât în cazul variantei Delta, potrivit noilor date colectate în Regatul Unit. Acestea arată că protecția vaccinurilor împotriva noii variante scade semnificativ după aproximativ zece săptămâni.

Anunțul momentului. S-a descoperit cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei Omicron. Într-un raport publicat recent, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a furnizat date privind 147.597 cazuri Delta și 68.489 Omicron, folosind informațiile de vaccinare pentru a evalua eficiența serurilor AstraZeneca, Pfizer și Moderna. Fiecare vaccin a fost mai puțin eficient împotriva variantei Omicron, dar în grade diferite, conform analizei agenției.

Pentru cei care au primit două doze de ser AstraZeneca, un rapel de la un vaccin care folosește tehnologia ARNm – pe care Moderna și Pfizer o folosesc – a protejat împotriva formelor simptomatice mai bine de 60%, la două până la patru săptămâni după injectare. Dar la 10 săptămâni, eficacitatea dozei booster de la Moderna a scăzut la 45%, iar eficacitatea boosterului de la Pfizer a scăzut la 35 la sută.

Trei doze de vaccin Pfizer au adus o eficacitate de 70% împotriva variantei Omicron

Cei care au primit trei doze de vaccin Pfizer au avut o eficacitate de 70% împotriva variantei Omicron la o săptămână după doza booster. Această protecție a scăzut la 45% după 10 săptămâni. Celor care li s-a administrat inițial o doză dublă de la Pfizer, dar apoi au primit un rapel Moderna, au rămas la aproximativ 75% eficacitate până la nouă săptămâni după administrarea rapelului.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie nu a putut estima eficacitatea dozei booster la cei care au primit doze inițiale de la Moderna, deoarece numărul de participanți a fost prea mic.

Nu au fost luate în considerare persoanele care au avut anterior COVID-19 nediagnosticat

Autorii raportului notează că aceste statistici se referă numai la boli simptomatice. Există câteva avertismente privind aceste date, subliniază agenția de sănătate din Marea Britanie. Încă nu au existat multe cazuri de Omicron în Marea Britanie, comparativ cu alte variante, iar grupul lor de evaluare nu a fost reprezentativ pentru populație, în general.

Metodele de studiu nu au putut lua în considerare persoanele care ar fi avut anterior COVID-19 nediagnosticat. În plus, raportul spune că „nu îi include pe cei testați în laboratoarele Serviciului Național de Sănătate, ceea ce ar putea da o subestimare a internărilor și prejudecăți față de persoanele care se testează în comunitate, în comparație cu cei care se testează în spitale”.

Omicron provoacă forme mai puțin severe ale bolii decât Delta

Raportul confirmă, de asemenea, că varianta Omicron provoacă forme mai puțin severe ale bolii decât Delta. Cei infectați cu Omicron au cu aproximativ 50% mai puține șanse de a necesite spitalizare. Dar modelele de sănătate publică sugerează că Omicron ar trebui să fie cu 90% mai puțin sever decât varianta Delta pentru ca spitalizările să nu atingă nivelurile anterioare.