Lovitură pentru RCS&RDS, chiar de la UE: “Existenţa unor reţele paralele de distribuţie a energiei este ineficientă”

0
Lovitură pentru RCS&RDS, chiar de la UE: “Existenţa unor reţele paralele de distribuţie a energiei este ineficientă”
“Problema reţelelor face parte din pachetul 3 legislativ din energie. Statele membre trebuie să-şi organizeze reţelele conform propriilor interese”, a afirmat Ylkanen, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016, organizat la Costineşti.

Oficialul european a subliniat că fiecare ţară trebuie să gestioneze reţelele aşa cum crede că este mai bine pentru consumatori.

“Reţelele paralele, în opinia mea, sunt ineficiente din punct de vedere al costurilor şi nu ştiu dacă această politică ar putea fi susţinută. Reţeaua trebuie gestionată în mod eficient, astfel încât costurile să scadă. Dar, dacă vreţi să fie mai mulţi jucători şi astfel preţurile să scadă, este la latitudinea voastră”, a mai spus reprezentantul GD Energy.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie şi Consiliul Concurenţei analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pe 23 mai.

“Este ideea Autorităţii de Reglementare în Energie ca, pe o perioadă de reglementare, cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, să fie obligaţi ca bucăţi, zone din aria pe care o gestionează ei să fie scoase la licitaţie către alţi operatori. Este o idee pe care o analizăm împreună cu reglementatorul”, a precizat Chiriţoiu.