Ludovic Orban: Ce nu putem finanţa din fonduri europene trebuie inclus într-un nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală, pentru că toate comunităţile locale, în special cele mai sărace, pentru a avea o şansă la dezvoltare, au nevoie de infrastructură

”Eu sunt în legătură cu realitatea din teren, de peste trei luni de zile le spun colegilor şi din partid şi din coaliţie că trebuie să pregătim viitorul Plan Naţional de Dezvoltare Locală, în aceleaşi condiţii pe care le-am prezentat public şi cu alte ocazii. Acum ştim aproximativ ce se poate finanţa din PNRR, mai avem puţin până la adoptarea planului. Ştim foarte clar că pe POR sunt deja pregătite programele pentru fiecare regiune şi ştim aproximativ ce se poate finanta pe POR şi în mod evident orice altă investiţie, în special pe infrastructură locală, de drumuri, de gaz, infrastructură de apă, de canal, o comunitate ca să se dezvolte are nevoie de această infrastructură. Ce nu putem finanţa din fonduri europene trebuie inclus într-un nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală. Evident, cum se finalizează PNDL1 – şi anul acesta cel mai probabil vor finalizate lucrările din PNDL1 – şi când se dobâneşte spaţiul bugetar – ce înseamnă dobândirea spaţiului bugetar, să se termine şi pe PNDL 2, o parte din lucrări, să existe un grafic de finalizare a lucrărilor. Deja există posibilitatea să se facă o planificare bugetară, vorbim de planificare multianuală, cu privire la evoluţia acestor parametri şi să se calculeze spaţiul bugetar. Este o necesstate să se lanseze PNDL3, pentru că toate comunităţile locale, în special comunităţile mai sărace, ca să aibă o şansă la dezvoltare, au nevoie de această infrastructură, pentru că nu vine nimeni să investească într-o localitate în care nu ai curent electric, gaz, apă, asfalt, în general tot ceea ce ţine de infrastructură”, a declarat Ludovic Orban,

În ceea ce priveşte riscul ca acest program să fie folosit pentru a ţine sub control primarii, liderul liberal a subliniat că şi din acest motiv este necesară o dezbatere publică şi trebuie consultate comunităţile şi autorităţile locale.

”Tocmai de aceea trebuie făcută o dezbatere publică pe tema asta. Să consultăm comunităţile locale, reprezentanţIi autorităţilor locale să ştim foarte clar ce tipuri de proiecte sunt utile şi necesare. Ştiu pentru că stau de vorbă cu primarii şi cu oamenii. Normal că este o resursă , pentru că există un spaţiu bugetar, o anvelopă bugetară de 8,5 -9 miliarde care pot fi utilizate pentru susţinerea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii locale şi pe măsură ce se termină PNDL1 şi ajunge spre maturitate PNDL2, se capătă spaţiu bugetar”, a precizat Orban.

El a adăugat că o să fie o dezbatere, iar după aceea trebuie dat un act normativ, trebuie stabilite tipurile de proiecte care se finanţează şi mai ales criteriile şi procedura prin care sunt selectate proiectele respective.

”După aceea urmează procedura de selectare, în care unităţile administrativ-teritoriale depun proiecte, va fi un proces de selecţie şi abia după ce se termină acest proiect de selecţie, se stabilesc proiectele care se finanţează se poate trece la faza de proiectare şi de execuţie. Programul este un program de durată, nu este un program care rezolvă în două -trei luni toate problemele, din cauza aceasta în mod constant am susţinut necesitatea unui nou Program Naţional de Dezvoltare Locală care să finanţeze infrastructura în localităţile care au nevoie de această infrastructură”, a conchis preşedintele PNL.

Această temă a afost abordată de Orban şi duminică, la Arad, când a afirmat şi că poartă, în teritoriu, discuţii cu primarii liberali pentru a afla de la aceştia care ar fi cele mai bune metode de finanţare a unor proiecte locale din fonduri guvernamentale. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed