AcasăActualitateLumea în 2040. Cinci scenarii majore

Lumea în 2040. Cinci scenarii majore

Agenția americană de informații (CIA) și Consiliul Național de Informații (CNI) realizează periodic pentru guvernul SUA un studiu cu predicțiile despre viitorul planetei peste douăzeci de ani. Sunt explorate diverse scenarii și multe dintre rapoartele vechi au dovedit că CIA se pricepe la asta. De exemplu, în 2009, Barack Obama, pe atunci președintele SUA, a fost avertizat că în 2020 va exista un risc major să înceapă o pandemie globală.

Cum să vorbești cu un copil despre violență, crimă, război?

Cele cinci scenarii propuse acum de CIA se împart astfel: trei sunt pozitive, două sunt negative.

Primul își imaginează o cooperare globală în privința provocării climatice și a celei economice, ceea ce va duce la evitarea conflictelor. Al doilea detaliază un parteneriat între China și Uniunea Europeană, cu același obiectiv ca în scenariul anterior: lupta comună împotriva dezastrelor climatice. Un al treilea scenariu pozitiv propune reconcilierea între democrații și popoare. Tensiunile sociale se relaxează după ce oamenii prind din nou încredere în instituțiile democratice.

Celelalte două ipoteze sunt mult mai pesimiste. CIA propune un scenariu contrar celui anterior în care diviziunile sociale și criza economică vor duce la tot felul de instabilități pe plan mondial. Ultima poveste e cea mai sinistră. Lumea e fragmentată în diverse blocuri pe criterii economice sau de securitate, mai ales între continente. Prioritățile țărilor vor fi autosuficiența și apărarea.

Documentul în original poate fi consultat aici

 

 

Ultimele Articole