Lungul drum al antreprenorului către finanţare

Adevărul este că majoritatea finanţatorilor instituţionali se feresc de start‑up‑uri“, scrie pe site‑ul companiei Ronda Bauknight, Account Executive la Crest Capital, o instituţie de finanţare nonbancară din SUA specializată în împrumuturi pentru firmele mici şi medii. „De fapt, le evită de‑a binelea“, adaugă Bauknight, care explică şi de ce: statisticile internaţionale indică o rată de eşec de 80% a tuturor businessurilor mici (cu excepţia francizelor).

Chiar dacă în România sunt puţine date despre rata de supravieţuire a start‑up‑urilor şi despre cauzele eşecurilor, există unele estimări acceptate în rândul consultanţilor financiari şi al investitorilor: „50% dau faliment în primul an, iar 70–80%, în cinci ani“, spune Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA) România şi Managing Partner la firma de consultanţă Financial View.

În aceste condiţii, scrie Ronda Bauknight, instituţiile financiare, care ţin propriile statistici, „au învăţat pe pielea lor în ultimii 20–50 de ani că finanţarea start‑up‑urilor e, în general, o idee proastă“.

Cum te poţi finanţa totuşi? Unde sunt banii? Acestea sunt întrebările care au adunat acum două săptămâni 50 de tineri antreprenori în sala clubului de afaceri Bucharest Hub, unde a avut loc prima întâlnire din cadrul programului „Start&Grow“, lansat de startups.ro cu scopul de a furniza consultanţă afacerilor aflate la început de drum.

Citeşte pe larg în ediţia de săptămâna aceasta a MONEY EXPRESS

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed