Lupta nevăzută din Cancelaria premierului. Cum fentează decizia lui Florin Cîțu înțelegerea cu USR-PLUS

Printr-o decizie luată miercuri de Florin Cîțu se stabilește o nouă organigramă a Cancelariei premierului, dar și atribuțiile care revin în interiorul acesteia. USR-PLUS și-a adjudecat la negocierile din luna decembrie de la Vila Lac postul de șef al Cancelariei, dar premierul a dat mai multe atribuții directorului său de cabinet decât șefului Cancelariei. O altă poziție cheie din jurul premierului, intens disputată în interiorul PNL, este cea de Secretar General al Guvernului, dezvăluie jurnalistul Crisitan Andrei, de la Radio Europa Liberă.

 

Dimineață CUMPLITĂ la BALȘ! Au murit oameni în INCENDIU

 

 

Șeful Cancelariei este persoana cu care Florin Cîțu ar trebui să lucreze permanent și în care să aibă încredere totală. O poziție cheie la nivelul Guvernului, iar toți premierii au preferat în această funcție o persoană apropiată, loială, pe care s-au putut baza în orice situație.

Negocierile de la Vila Lac au dus însă la o situație inedită: USR-PLUS a revendicat și câștigat poziția de șef al Cancelariei, iar PNL i-a revenit Secretariatul General al Guvernului.

Apropiații lui Florin Cîțu i-au recomandat să nu accepte o astfel de situație și să încerce un schimb cu cei de la USR-PLUS. Negocierea nu s-a realizat până în acest moment, dar au apărut două decizii ale premierului prin care atribuțiile șefului Cancelariei sunt reduse.

 

Efectele pozitive ale pandemiei: DA! Există!

 

 

Prima decizie datează din 7 ianuarie. În ea se prevede că directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, coordonează Cancelaria. Motivarea venită dinspre PNL a fost că USR-PLUS nu a desemnat pe cineva pentru acest post, iar atribuțiile trebuiau să aibă un coordonator.

Surse din USR-PLUS au declarat însă pentru Europa Liberă, la începutul lunii ianuarie, că este o problemă în Coaliție, iar ea trebuie rezolvată rapid.

Premierul Florin Cîțu a venit miercuri cu o nouă decizie legată de Cancelarie. Și de această dată atribuțiile care revin șefului Cancelariei sunt mai mici decât cele ale directorului de cabinet al premierului.

  • „Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de șeful cancelariei, cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului. În cadrul Cancelariei Prim-Ministrului își desfășoară activitatea unul sau mai mulți secretari de stat și consilieri de stat, precum și directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat”, se arată în decizia privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Cancelariei.

Surpriza apare însă când se împart atribuțiile care revin directorului de cabinet al premierului Florin Cîțu în interiorul Cancelariei. După ce sunt enumerate atribuțiile de mai jos, ele nu sunt trecute în dreptul șefului Cancelariei, ci în dreptul omului desemnat de premier.

  • Are atribuții legate de relația premierului cu presa internă și internațională
  • Colaborează cu Ministerul de Externe pentru implementarea politicilor și stabilirea obiectivelor în domeniul relațiilor internaționale. Alcătuiește împreună cu Ministerul de Externe agenda de politică externă a premierului.
  • Alături de SGG, asigură relația cu Parlamentul
  • Analizează, verifică și valorifică informațiile din domeniul securității naționale
    De asemenea, Cabinetul prim-ministrului se află în subordinea premierului și în coordonarea directorului de cabinet al prim-ministrului.

Propunerea USR-PLUS refuză postul oferit în organigramă

Surse din USR-PLUS au declarat pentru Europa Liberă că persoana care urma să ocupe postul de șef al Cancelariei nu dorește să facă figurație în Guvern. Reprezentanții USR-PLUS consideră că premierul Cîțu vrea să fenteze înțelegerea inițială, prin golirea de conținut a funcției și că a forțat nota în relația cu partenerii de guvernare.

„Postul revenea celor de la PLUS, iar nemulțumirea există în partid din cauza acestor decizii. Nu putem avansa pe calea reformelor dacă se iau astfel de decizii”, au spus surse politice pentru Europa Liberă.

Propunerea PLUS pentru acest post urma să fie Victor Giosan, care a cerut garanții că postul pe care îl va ocupa va rămâne cu atribuțiile din perioadele anterioare.

„Este posibil ca Giosan să nu renunțe la proiectele pe care le are în desfășurare pentru a intra în Guvern ca șef al Cancelariei. Nu vrea să aibă o funcție fără principalele ei atribuții”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, poziția lui Florin Cîțu arată destul de evident intenția sa de a securiza pozițiile cheie din jur.

Independența lui Florin Cîțu față de taberele din PNL

Premierul Florin Cîțu este prins și în disputa purtată între taberele din PNL pentru funcția de Secretar General al Guvernului.

Ludovic Orban dorește ca poziția să fie ocupată de Tănase Stamule, un apropiat al său. Gruparea din Transilvania vrea să îl impună în funcția de SGG pe Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj. Printre cei care au făcut lobby pentru numirea lui Abrudean în această funcție se află primarul Emil Boc.

Președintele PNL i-a transmis premierului Florin Cîțu că trebuie să vină cu o propunere de Secretar General al Guvernului, care urmează să primească un vot în forurile de conducere.

În aceste condiții, Florin Cîțu va trebui să aleagă între cele două variante sau să vină cu o altă propunere. Funcția de Secretar General al Guvernului reprezintă un alt pilon pe care se bazează premierul în activitatea sa.

Sursa: Radio Europa Liberă

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed