Luxemburgul îşi deschide piaţa muncii pentru ţările care au aderat în 2004

0
Luxemburgul îşi deschide piaţa muncii pentru ţările care au aderat în 2004

“Piaţa muncii din Luxemburg va fi deschisă peste câteva săptămâni cetăţenilor statelor care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, adică Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia,” a anunţat ministrul adjunct de externe Nicolas Schmit.

El a explicat că data prevăzută iniţial pentru deschidere, 1 mai 2009, nu mai este justificată.

“Până acum, puţini cetăţeni ai celor opt state au venit să lucreze în Luxemburg, cei mai mulţi în agricultură şi turism. Există o anume cerere, mai ales din partea instituţiilor financiare, care descoperă pieţele din aceste ţări şi au nevoie de mână de lucru familiarizată cu ele,”, a declarat ministrul luxemburghez.

Măsura nu se aplică cetăţenilor din România şi Bulgaria, care vor tebui să aştepte până în 2008 sau chiar 2011, pentru a avea aceleaşi drepturi ca cei din ţările devenite membre în 2004, a adăugat Nicolas Schmit.

Anunţul intervine după o decizie a Germaniei de a relaxa restricţiile pe piaţa muncii pentru angajaţii calificaţi din fostele state comuniste care au aderat după 2004 şi care se aplică şi României.

Comisarul european pentru muncă, Vladimir Spidla, a salutat măsurile luate de cele două ţări. “Relaxarea sau deschiderea completă a pieţei muncii pentru cetăţenii statelor membre UE din centrul şi estul Europei va fi benefică economiilor şi statelor în ansamblu”, a spus comisarul Spidla.

Ţările membre UE au dreptul să amâne acordarea libertăţii de mişcare a persoanelor dintr-o ţară care a aderat până la un maxim de şapte ani.

După deschiderea pieţei muncii de către Luxemburg, doar Austria, Belgia,
Danemarca, Franţa and Germania mai impun restricţii parţiale sau totale privind accesul cetăţenilor din cele opt state care au aderat la 1 mai 2004.

Sursa: NewsIn