AcasăExterneMacron, anunț neașteptat: ”Trimitem trupe în România”. Reacția lui Iohannis

Macron, anunț neașteptat: ”Trimitem trupe în România”. Reacția lui Iohannis

Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România, a declarat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs rostit la un comandament militar.
Emmanuel Macron a afirmat, în discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o “strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului”.

“Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide”, a declarat Emmanuel Macron.

Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării. “Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate”, a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. “Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului”, a subliniat Emmanuel Macron.

“Mai ales în relaţia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigenţe clare, în contextul acţiunilor destabilizatoare, ingerinţelor şi manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia. Sunt valori precum evitarea utilizării forţei, a ameninţărilor şi presiunilor, opţiunea liberă a statelor de a participa la organizaţii, alianţe şi aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Ţine de noi să reafirmăm aceste valori şi să sancţionăm eficient încălcarea acestora”, a insistat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a pledat pentru identificarea unei soluţii politice la criza dintre Ucraina şi Rusia. “Continuăm împreună cu Germania, în Formatul Normandia, să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina”, a amintit preşedintele Franţei.

Reacția lui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis transmite ca saluta „cu caldura” anuntul omologului sau francez Emmanuel Macron privind disponibilitatea Frantei de a transfera trupe pe teritoriul Romaniei in cadrul misiunilor NATO.

„Salut cu caldura anuntul presedintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Frantei de a participa la prezenta militara avansata a NATO in Romania. Parteneriatul strategic dintre Romania si Franta va fi astfel consolidat pe flancul estic, in regiunea Marii Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Si liderul USR, europarlamentarul Dacian Ciolos, a salutat decizia presedintelui Emmanuel Macron, care a anuntat ca Franta este pregatita sa contribuie cu trupe NATO pe teritoriul Romaniei.

”Salut decizia presedintelui Emmanuel Macron, care a anuntat ca Franta este pregatita sa contribuie cu trupe NATO pe teritoriul Romaniei. Anuntul a fost facut in fata sefilor militari dintr-un comandament de langa Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezenta la eveniment”, a scris Ciolos, miercuri seara, pe Facebook.

Acesta considera decizia ca fiind bine-venita si ”o noua garantie” pentru tara noastra.

 

”Inca din 2016, am discutat despre o prezenta a trupelor franceze in Romania sub steagul NATO si, cu atat mai mult cu cat contextul este extrem de tensionat la granita cu Ucraina, decizia de astazi este una bine-venita si o noua garantie pentru tara noastra”, a afirmat Ciolos.

Europarlamentarul francez Natalie Loiseau a anuntat pe Twitter ca „in aceasta seara Emmanuel Macron a anuntat disponibilitatea Frantei de a participa la o prezenta militara avansata a NATO in Romania. Franta este solidara cu statele europene preocupate de securitatea lor”.

Ultimele Articole