AcasăEconomieMacron îşi cânta la G7, la Hiroshima, refrenul nealinierii europenilor la abordarea...

Macron îşi cânta la G7, la Hiroshima, refrenul nealinierii europenilor la abordarea confruntării cu China vrută de SUA şi vrea un G7 ”angajat şi exigent” cu Beijingul

El a aterizat la Hiroshima vineri dimineaţa şi s-a alăturat liderilor japonez, american, britanic, german, canadian şi italian, care au sosit deja în oraşul simbol al păcii, devastat de bomba atomică americană la 6 august 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Au Japon pour le Sommet du G7.

Pour la victoire de l’Ukraine et le retour d’une paix fondée sur le droit.

Pour la solidarité que nous devons aux peuples qui luttent contre la pauvreté.

Pour montrer l’exemple et soutenir nos partenaires qui s’engagent pour la planète.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)

”Acest summit are loc în contextul suprapunerii unor crize” – Războiul rus în Ucraina, dar şi ”creşterea tensiunilor între China şi Statele Unite” sau modificările climatice, subliniază Palatul Élysée.

Parisul vrea să-şi facă auzit refrenul poziţionării faţă de Beijing şi îi îndeamnă pe europeni să nu se alinieze unei abordări a confruntării, căutată de Washington.

”Negocierile au fost relativ uşoare. Nu a existat o opoziţie puternică în rândul membrilor Grupului” Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări din lume, le dă asigurări unor jurnalişti, la Hiroshima, un consilier al lui Emmanuel Macron.

”Acest G7 nu va fi un G7 al confruntării, ci va fi un G7 al cooperării şi exigenţei faţă de China”, a adăugat el.

”Se va spune în timpul G7 că China are un rol important de jucat, că China are un statut, că China are responsabilităţi pe care noi vrem să şi le asume”, dar ”în condiţii care să fie sustenabile, adică intrând în cadre de cooperare care răspund unui anumit număr de norme, standarde, valori”, declară acest consilier.

”Exact acesta este felul în care Franţa vede lucrurile şi partenerii săi europeni”, s-a felicitat el.

În opinia sa, liderii vor fi ”de acord la G7 să spună că China” este necesar ”să-şi exercite influenţa pe lângă Rusia pentru ca aceasta să pună capăt agresiunii sale în Ucraina”.

Preşedinţia franceză mai anunţă că lista noilor entităţi care urmează să fie sancţionate în cadrul ripostei invaziei ruseşti în Ucraina este ”închisă” în ceea ce-i priveşte pe europeni, în coordonare cu alte state membre G7.

Este vorba, de această dată, despre ”limitarea ocolirii sancţiunilor” deja impuse Moscovei de aproape 15 luni.

Regatul Unit a anunţat vineri dimineaţa sancţiuni vizând diamantele şi nichelul ruseşti.

Consilierul lui Emmanuel Macron declară că acest subiect este, în continuare, ”înb curs de discuţie la bruxelles”.

Statele Unite au anunţat tot vineri noi sancţiuni vizând ”maţina de război rusească”, pentru a da tonul acestui G7 de la Hiroshima.

Ultimele Articole