x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

Mai-marele justiției UE, avertisment pentru guvernul României

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 03.04.2019, 14:35

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că este imperativ ca România să continue lupta anticorupție și să nu reverseze progresele făcute în ultimii ani, referindu-se concret la anularea deciziilor judecătorești definitive în cazul persoanelor condamnate pentru corupție.

 

„Am vorbit cu Colegiul despre ce se situația din România. România trebuie continuie reformele în Justiție și să nu distrugă progresul făcut în ultimii ani în lupta anticorupție. Vreau să avertizez guvernul să nu ia măsuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție.

 

O astfel de măsură ar face Comisia Europeană să acționeze imediat. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, în care i-am semnalat peste 40 de probleme și i-am vorbit despre necesitatea implementării recomandărilor din raportul MCV.

 

Am discutat despre proiectele de OUG și secția specială pentru magistrați. Avem nevoie de rezultate urgent. Vorbitul de dragul vorbitului nu este suficient, avem nevoie de actiuni concrete ale guvernului român.

 

Am avut un dialog și o discuție constructivă, însă din păcate nu am ajuns la concluzia că România s-a întors pe calea cea bună. Dacă aceste recomandări nu sunt urmate, Comisia Europeană va fi nevoită să acționeze.”, a spus Frans Timmermans.