Mălaiul electoral – ne vindem viitorul pe o mână de făină?

0
Mălaiul electoral – ne vindem viitorul pe o mână de făină?

“Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare. Sesizează încălcarea campaniei. Suna la 112”

 

Astfel de situatii au existat cu duiumul in campaniile electorale trecute. Acum, Guvernul ne promite că atfel de situatii vor fi simple amintiri.

 

“Sunt interzise în campania electorală oferirerea de bunuri, bani, alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice.” Victor Ponta, premier.

 

“Se mai dă aşa, mai se vinde asa, o sticlă de ulei, cu o carne tocată, stricată…..au venit aici la noi nişte oameni şi au dat” … cam aşa se cumpără un vot 

 

La intalnirile cu alegatorii, candidatii vor putea da pixuri, brichete, sau alte produse stabilite prin ordonanta de urgenta, dar nu mai scumpe de 10 lei. Legea este strictă şi în acest sens: orice cadou electoral trebuie să fie inscriptionat cu numele candidatului si sigla partidului.

 

“Regulile sunt valabile pentru toţi competitorii şi vom avea practic reglementat legal alături de sancţiuni penale, evident, modul de desfăşurare normală a campaniei electorale şi împiedicare oricărei tentative de cumpărare de voturi” a mai spus Victor Ponta

 

Fiecare candidat pentru scaunul de deputat poate cheltui în campanie nu mai mult de 55 000 de euro, în timp ce aspiranţii la fotoliul senatorial pot cheltui până la 78 000 de euro.

 

Mita şi votul ilegal se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.