Mama lui Igor Dodon, huiduită și agresată verbal: ”Cum ai venit la Procuratură, parcă erai cu infarct la spital”. Reacția Maiei Sandu

Mama fostului președinte, Igor Dodon, a fost agreată verbal, miercuri, de o activistă, care a huiduit-o atât la intrarea cât și în sala de așteptare a Procuraturii Anticorupție din Chișinău, întrebând-o „cum a venit la Procuratură, parcă era cu infarct la spital”.

„Maia Sandu, tu ai mamă? Maia Sandu, tu ai suflet? De ce permiți ca niște nebuni și nebune cu certificat de la psihiatrie să își bată joc de oameni? De ce permiți ca mama unui fost șef de stat să fie umilită și batjocorită public de niște mizerii morale care trăiesc din bani negri plătiți pe ascuns de sponsorii PAS? Mă adresez și către alții din Guvernarea PAS, către cei care poate mai au un pic de rațiune acolo. Ați ajuns să vă sprijiniți azi pe susținerea unor fanatici și a unor nebuni, cum este această mizerie morală, care a făcut-o pe mama să asiste neputincios la un atac violent? La acest nivel de disperare și de ură ați ajuns?”, a declarat Igor Dodon, după atacul asupra mamei sale.

Președinta Maia Sandu respinge acuzațiile predecesorului său de la Președinție, Igor Dodon, că ea ar sta în spatele atacului asupra mamei sale, care s-a întâmplat miercuri în fața Procuraturii Anticorupție.

Procuratura Anticorupție din Chișinău a venit cu un comentariul, despre atacul asupra mamei lui Igor Dodon, în incinta instituției. Astfel, PA susține că „persoanele citate nu trebuie sa fie supuse la asa fel de tratament”.

„Justiția trebuie să facă dreptate, nu circ. Fără umilințe publice, răfuieli și spectacole, care nu contribuie la cercetarea cauzelor și nici la creșterea credibilității justiției. Instituțiile vizate trebuie să le asigure tuturor un tratament corect”, a declarat Maia Sandu pentru UNIMEDIA.

„Aferent, incidentului care s-aprodus la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție, declarăm că, Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament. Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal.

Totodată considerăm relevant de a menționa că Procuratura Anticorupție nu are competențe și posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri, având în vedere faptul că, Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”, menționează PA.

Context

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2020, Galina Dodon i-a vândut fiului său, Alexandru Dodon, terenuri în valoare de 344.325 de lei, relatează site-ul anticorupție.md

Mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, este consilieră locală, la al doilea mandat, din partea Partidului Socialiștilor, în Sadova Călărași.

În aceeași declație, Galina Dodon a trecut patru loturi – două agricole și două în intravilan – obținute în 2013.

În declarația de avere semnată la 13 ianuarie 2020, fosta profesoară a declarat 103 terenuri agricole, cu suprafața totală de 28,3 hectare, evaluate la 387.200 de lei.

Părinții lui Igor Dodon au primit gratuit două dintre loturile declarate, cu suprafața de 11 și de 13 ari, de la administrația locală în anul 2000.

Terenurile au început să fie cumpărate în 2013, când au fost achiziționate cinci loturi. Ultimele terenuri, în număr de 12, au fost achiziționate în 2018.

Pe lângă aceste cheltuieli, Galina Dodon a reușit să facă și unele economii. Consiliera a raportat un depozit bancar cu 153,6 mii de lei și două conturi curente, cu 10.770 și 2.721 de lei.

Ziarul de Gardă scria într-o anchetă că pe terenurile procurate de Galina Dodon sunt amplasate mai multe iazuri.

„Mama mea locuiește în Sadova, iar terenurile care sunt înregistrate pe ea sunt în mare parte cote primite de părinții mei după lichidarea întreprinderii agricole colective. Respectiv, e vorba de o moștenire de decenii. O parte din terenuri sunt trecute de pe numele tatălui meu, decedat în 2013, o parte sunt în urma schimbului de terenuri în scop de consolidare, iar câteva au fost procurate. În orice caz, nu este vorba în niciun fel de investiții din banii mei”, a declarat atunci fostul șef al statului.

Într-un clip video pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook la finele anului trecut, președintele Igor Dodon s-a lăudat cu gospodăria mamei sale din Sadova, amenajată ca la carte.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Împreună cu el a fost reținut și cumnatul său, Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, învinuit de complicitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită ale lui Igor Dodon. Fostul şef al statului a fost plasat în arest la domiciliu, iar cumnatul său, în Penitenciarul nr. 13.

Pe 16 iunie, Galina Dodon a fost audiată de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri