Manifestaţii în Germania: Sindicatele vor o schimbare de politică

0
4
Manifestaţii în Germania: Sindicatele vor o schimbare de politică

Cele mai mari manifestaţii au fost la Hanovra (nord), cu 13.000 de participanţi, potrivit DGB, şi la Berlin, cu 2.000 de persoane. Reuniuni au fost organizate şi la Frankfurt (vest) şi Munchen (sud).

 

Pensiile, salariul minim generalizat, protecţia socială, revendicările manifestanţilor au fost numeroase, în timp ce în două săptămâni au loc alegeri legislative.

 

“Avem nevoie de un salariu minim legal de 8,50 euro pe oră (…) şi avem nevoie de locuri de muncă sigure şi care să permită un trai decent”, a declarat într-un discurs la Hanovra liderul sindicatului Ver.di, Frank Bsirske.

 

Helga Schwitzer, care face parte din conducerea puternicului sindicat industrial IG Metall, a contestat creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

 

“Mai puţin de o treime dintre muncitori se imaginează muncind până la vârsta legală de pensionare şi 47 la sută se tem că pensia nu le va fi suficientă”, a amintit ea.

 

În pofida apelului său la o schimbare de politică, DGB se vrea neutru şi nu a oferit sfaturi privind votul, cerându-le în schimb membrilor săi să se mobilizeze la vot la 22 septembrie.

 

“La ultimele alegeri legislative, absenteiştii au format de departe grupul cel mai numeros în rândul electoratului. Scopul nostru este ca, în ziua alegerilor, multe persoane, lucrători şi lucrătoare, să meargă la vot. Deoarece absenţii nu fac decât să îi consolideze pe cei care duc politicile pe care ei nu le vor”, a explicat confederaţia pe site-ul său de Internet.