Marcel Boloş, despre consorţiile administrative: Permitem aceeaşi alianţă pentru unităţile administrativ-teritoriale, pentru proiectele de infrastructură ce vizează interesul comun al localităţilor limitrofe

0

Ministrul Boloş a spus, despre consorţiile administrative,  că Guvernul îşi propune să sprijine zonele urban-funcţionale.

”Ce înseamnă, simplu spus, acest lucru? Că permitem aceeaşi alianţă pentru unităţile administrativ-teritoriale pentru proiectele de infrastructură ce vizează interesul comun al localităţilor limitrofe, aşa încât încercăm prin aceasta să susţinem dezvoltarea urbană, dacă vreţi, metropolitană şi în acest context, să putem sprijini dezvoltarea teritorială, mai ales a municipiilor reşedinţă de judeţ şi a municipiilor din România”, a spus el.

Ministrul a mai explicat că, programele operaţionale regionale au, pentru această componentă şi pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană, bugete generoase.

”În perioada următoare, pe una dintre aceste linii de investiţii pe care o regăsim în aceste bugete, pe ceea ce înseamnă regenerarea urbană şi partea de zone verzi, deci, dacă vreţi, zonele de locuire şi zonele de agrement din interiorul localităţilor, beneficiază de o alocare de 1,4 miliarde euro, ceea ce este pentru România o premieră, fiindcă discutăm de standardele de locuire şi îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor, fiind un element, nu neapărat de noutate, dar este un lucru benefic pentru oameni şi de aceea îndemnăm autorităţile locale să acceseze aceste fonduri şi mai ales să fie atente la măsurile acestea pe care le vom adopta, întrucât discutăm despre locuire şi calitatea vieţii în localităţile urbane”, a spus Marcel Boloş. 

El a menţionat că o sumă, de asemenea, importantă este alocată prin programele operaţionale regionale pentru mobilitatea urbană.

”Asta înseamnă asigurarea mobilităţii inclusiv în zonele urbane funcţionale, adică în aceste zone limitrofe localităţilor urbane, bugetul fiind de 1,8 miliarde de euro. Am ţinut să facă aceste precizări pentru că aceste consorţii, care sunt jalon în cadrul PNRR-ului, consorţii între unităţile administrativ-teritoriale pentru ceea ce înseamnă serviciile publice, sunt completate de, dacă vreţi, aceste parteneriate între unităţile administrativ-teritoriale pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură şi pentru susţinerea dezvoltării urbane pe termen lung în România”, a arătat Boloş.