Marcel Ciolacu, întrebat despre creşterea dobânzii de referinţă de către BNR: Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare. Este vorba de ţările care sunt în graniţa de conflict, printre care şi România

0
Marcel Ciolacu, întrebat despre creşterea dobânzii de referinţă de către BNR: Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare. Este vorba de ţările care sunt în graniţa de conflict, printre care şi România

„Era de aşteptat în contextul macroeconomic această decizie luată de BNR. Mi se pare că şi ministrul de Finanţe s-a împrumutat pe piaţa internă de o anumită sumă de bani pentru a acoperi deficitul. Ce e îngrijorător – dacă vă uitaţi, Polonia a pornit de la 2% dobânda şi a ajuns, zilele acestea, la 7%. Toate ţările apropiate şi care au frontieră cu Ucraina – Polonia, Ungaria şi România au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7%. Mi se pare că şi Bulgaria”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat marţi, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD despre majorarea dobânzii de referinţă de către BNR de la 3 la 3,75.

Acesta a adăugat că a discutat subiectul cu premierul Nicolae Ciucă şi a mai spus că trebuie să reacţioneze Comisia Europeană pe această temă şi UE.

„Am avut o discuţie cu premierul. Cred că se impune o discuţie la nivel guvernamental şi de familii politice cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte ţările care au frontieră cu Ucraina normal că băncile văd un risc mai mare să împrumuţi aceste ţări care sunt în zona de conflict şi în graniţa de conflict. Costurile le suportăm, totuşi, noi toţi. Să nu intrăm într-o ipocrizie – adică ajutăm aceste ţări, dar de fapt nu le ajutăm. Eu cred că de aceea facem parte din UE şi este un moment în care UE trebuie să aibă o abordare corectă faţă de ţările implicate în mod direct, cel puţin la refugiaţi şi la graniţa cu Ucraina. Nu este întâmplător că numai aceste ţări au depăşit 7% la împrumut. E un lucru evident şi cred că UE trebuie să fie solidară şi să vină în susţinerea acestor ţări, unde tot tranzitul refugiaţilor este prin România. Ştiţi că şi transportul spre portul Constanţa s-a mărit, fiind într-o zonă de conflict. Trebuie să reacţionezi, Comisie şi UE, să ajuţi aceste state, fiindcă este ilegal. Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare”, a completat Ciolacu. 

BNR a decis marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3 la sută pe an, începând cu data de 11 mai.