AcasăEconomieMarcel Ciolacu: România consumă cea mai puţină energie pe cap de locuitor...

Marcel Ciolacu: România consumă cea mai puţină energie pe cap de locuitor / Ce economie să mai facă România? Avem cel mai mic consum din Europa

 

Marcel Ciolacu a precizat, la Antena 3, marţi seară, că susţine intenţia Guvernului de a finanţa schimbarea becurilor cu filament, cu becuri tip LED. 

”În primul rând, eu cred că este o intenţie bună şi sperăm să fie un program pe care să-l includem deja în programele finanţate de către UE cum e Rabla la electrocasnice. Aici a fost intenţia Guvernului şi o susţin, nu am nicio problemă, pentru becuri cu LED. Dacă avem înţelepciunea, avem şi un producător român de becuri cu LED şi m-a şi uitat, avem cele mai mici preţuri, 12 lei”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Preşedintele PSD a făcut referire şi la economia de energie, recomandată de Uniunea Europeană.  

”Să spunem adevărurile: înţelegem cu toţii, pe cap de locuitor, România consumă cea mai puţină energie pe cap de locuitor, respectiv 2,4 megawaţi. Consumăm, ca să avem o comparaţie, de două ori şi jumătate mai puţin decât de un german care consumă în jur de 6,5 megawaţi. Anul acesta am consumat, conform INS, cu 5,2% mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin”, a subliniat Ciolacu. 

 
Marcel Ciolacu a adăugat că România are cel mai mic consum de energie din Europa.   

”Ce vrem noi, de fapt? Ce economie să mai facă România? Avem cel mai mic consum din Europa. Noi trebuie să-i lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economie atât cât au nevoie, fiindcă îşi fac economie la propriul buget al familiei. Deja s-a dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu intervenim cu astfel de anunţuri. Dacă vrea UE şi ar fi culmea să fiu considerat împotriva UE, dar, dacă au vreun plan şi au norme de aplicare, să ni-l trimită. Mai puţin aia cu duşul   în doi, cred că e deja un pic cam mult”, a mai spus Ciolacu. 

În ceea ce priveşte consumul de gaze naturale, România a redus consumul cu 18 la sută. 

”Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%. Reacţia a fost pe măsură. Toată lumea a început să se gospodărească, nu cred că Guverul trebuie să vină cu măsuri suplimentare să  cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant”, a mai precizat Marcel Ciolacu. 

Comisia Europeană propune o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor. Comisia propune, printre altele, obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5 % în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puţin 10 % până la 31 martie 2023. 

 

 

Ultimele Articole