Mare atenție la roşiile încolțite. Sunt toxice și nu trebuie consumate!

Specialiştii avertizează că tomatele cu seminţe încolţite sunt toxice deoarece încep să acumuleze solanină, o substanţă toxică existentă în plantele din familia Solanaceae.

Specialiştii în horticultură spun că legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mult de la recoltare, pe durata transportului, depozitării, însă nu totdeauna substanţele administrate îşi fac efectul.

”Tomatele cu seminţele încolţite au fost recoltate demult, sortate, transportate şi depozitate în România. Netratate corespunzător, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arată foarte bine la exterior, însă la interior sămânţa a încolţit. Iniţial, s-a intervenit chimic însă nu a fost păcălită sămânţa care a simţit că e timpul să germineze şi a transformat roşia într-un produs necomestibil”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, citat de agrointel.ro.

Acesta atrage atenția că roşiile cu germeni sunt toxice. „Încolţirea nu face decât să aducă în roşie cantităţi de solanină, substanţă toxică. Se ştie că tomata este din familia Solanaceaelor, iar plantele din această categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substanţe, solanina. În cazul nostru, la roşie, nu sunt cantităţi mari, însă nu recomandăm consumul acestor tomate cu seminţe încolţite“, precizează Costel Vânătoru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed