Marea Britanie a anunţat o reformă amplă a reglementărilor sale financiare, pentru modificarea legilor UE care ”sufocă creşterea”

0

Pachetul de 30 de măsuri include o relaxare a regulii care impune băncilor să-şi separe operaţiunile de retail de operaţiunile lor de investiţii. Această măsură, introdusă pentru prima dată în urma crizei financiare din 2008, nu s-ar aplica băncilor axate pe retail.

Guvernul a confirmat, de asemenea, că va revizui regulile privind responsabilitatea directorilor de top din domeniul financiar, un alt regulament post-2008.

Regimul managerilor superiori, introdus în 2016, înseamnă că persoanele din firmele reglementate se pot confrunta cu sancţiuni pentru conduită necorespunzătoare, cultura la locul de muncă sau luarea deciziilor.

Modificările anunţate în pachet, denumit Reformele din Edinburgh, includ, de asemenea, o revizuire a regulilor privind vânzarea în lipsă, a modului în care companiile se listează la bursă, a bilanţurilor asigurătorilor şi a trusturilor de investiţii imobiliare.

Ministrul de Finanţe Jeremy Hunt a spus că doreşte să asigure statutul Regatului Unit ca ”unul dintre cele mai deschise, dinamice şi competitive centre de servicii financiare din lume”.

”Reformele de la Edinburgh profită de libertăţile noastre legate de Brexit pentru a oferi un regim de reglementare agil şi autohton, care funcţionează în interesul britanicilor şi al afacerilor noastre. Şi vom merge mai departe – realizând reforma unor legi împovărătoare ale UE, care împiedică creşterea în alte industrii, cum ar fi tehnologia digitală şi ştiinţele vieţii””, a spus el într-un comunicat.

Guvernul prezintă reformele ca pe o modalitate de a valorifica libertăţile oferite de Brexit, afirmând că sute de pagini de legi UE care reglementează serviciile financiare vor fi înlocuite sau abandonate.

Mulţi susţin că părăsirea Marii Britanii din UE a afectat competitivitatea financiară a ţării, Reuters relatând că Londra a pierdut miliarde de euro în tranzacţiile zilnice cu acţiuni şi instrumente derivate către bursele UE, după plecarea sa din bloc.

Cercetătorii de la London School of Economics au declarat la începutul acestui an că serviciile financiare vor fi printre sectoarele cele mai grav afectate de Brexit.