Marea Britanie cere pașaport pentru toți românii! Măsura ne-ar putea arde și la buzunare

0
49
De astăzi, 1 octombrie, Marea Britanie cere prezentarea unui pașaport valabil pentru toți românii care intră pe teritoriul său. În România sunt aproape 1,2 milioane de șoferi de camion și tir care transportă mărfuri din și înspre țară.
Dintre aceștia o bună parte lucrau pe ruta România-Marea Britanie. Potrivit unui sondaj realizat printre cei 1.000 de subcontractori și parteneri al EURO TEAM GB Spedition, 75% dintre șoferi nu au pașaport. Aceasta situație generează probleme suplimentare pentru transportatori. Iar aici facem referire la situația actuală pentru care industria transportatorilor protestează: impozitarea diurnelor, și nu numai.
„Faptul că trei din patru șoferi de tir sau camion nu au pașaport se traduce în întârzieri de livrare și preluare marfă din Marea Britanie pentru că nu mai sunt atât de mulți transportatori disponibili. Se vor trimite doar mărfurile care sunt urgente, importante, dar și cele pentru care se va plăti mai mult decât costul uzual,”, a declarat Octavian Blăjan, CEO EURO TEAM GB Spedition.
Potrivit directorului general, acest lucru va însemna costuri mai mari pentru toate transporturile care vin din și către Marea Britanie. „La final, toată aceasta situație va genera prețuri mai mari la produsele finale”, a mai spus Blăjan.
Efectele
În cazul unor piese auto pentru mașinile produse în Marea Britanie costul va fi crescut și cu 5-10%, iar acest cost se va reflecta în prețul de achiziție al mașinii.  În plus, termenul de livrare al respectivului autoturism va fi întârziat și el cu câteva săptămâni, poate chiar luni, având în vedere că, deja, statul de peste Canalul Mânecii se confruntă cu o criză a șoferilor de tir și are nevoie de peste 100.000 de angajați în acest domeniu. Pentru a nu-și pierde nici comenzile și nici angajații, companiile de expedieri mărfuri vor trebui să-și reruteze șoferii fără pașaport pe rute intracomunitare, unde actul nu este necesar, sau să le impună să-și facă pașaport în regim de urgență. „Un alt efect la nivel de industrie este că transportul către Marea Britanie va deveni un fel de nișă. Exceptând condiția obligatorie pentru șoferi de a deține pașaport, transportatorii trebuie să se asigure ca aceștia sunt pregătiți și instruiți în ceea ce privește efectuarea operațiunilor vamale.”, a mai declarat CEO-ul EURO TEAM GB Spedition.
Unii dintre transportatorii care aveau rute pe Marea Britanie se vor reorienta către alte țări, ceea ce va duce la un surplus de camioane pe acele state. Efectul va fi cel de scădere a prețurilor de transport pe relațiile respective, mai arată Blăjan.