Marea rușine a Partidului Comunist din China: Sute de funcționari vor să emigreze

0

Este vorba despre represiuni împotriva a mii de funcționari „goi”, cei care își trimit familiile și, de multe ori, și averile, în străinătate, ei rămânând în China. Potrivit Xinhua, 866 de oficiali din provincia chineză Guangdong au fost retrogradați și alți 200 le-au cerut familiilor lor să se întoarcă în China, scrie publicația „Quartz”.

 

Lupta conducerii Chinei împotriva familiilor elitei care se orientează către străinătate continuă. Acest lucru este un indiciu al unei crize de relații publice a partidului de guvernământ mult mai extinsă. Pentru publicul chinez, faptul că atât de mulți funcționari guvernamentali, care au salarii oficiale mici, își pot permite să-și trimită familiile să trăiască, iar pe copii să studieze în țări ca SUA, Canada sau în Europa este o dovadă a corupției guvernului. Unii funcționari se folosesc de rudele lor care au emigrat pentru a-și transfera averile în străinătate, de multe ori investind în proprietăți imobiliare.

 

Acești oficiali „goi” sunt numiți „luo guan”, deoarece ei locuiesc în China ani de zile, deținând funcții guvernamentale, în timp ce întrega lor familie se află în altă țară. Aceștia reprezintă, de asemenea, o dovadă publică jenantă că până și membrii Partidului Comunist caută o modalitate să părăsească țara. „Acești oficiali și-au pierdut încrederea în partid și în țară”, a scris pe blogul său economistul chinez Zhao Hai, comentând știrile apărute în presa chineză.

 

Viața oficialilor chinezi nu este prea grozavă în această perioadă în care totul, de la biletele de avion la clasa Business și până la fumat, a fost interzis și sute de persoane au fost acuzate de corupție.

 

În același timp, numărul familiilor bogate din China, indiferent dacă sunt ale unui oficial guvernamental sau nu, care vor să se mute în străinătate este în creștere. Un studiu publicat săptămâna trecută de Hurun report și de Visas Consulting Group din Shanghai a arătat că mai mult de jumătate din cele 141 de familii chineze care dețin active de un milion de dolari și peste au emigrat sau planifică acest lucru. Principalele motive ale emigrării enumerate de chinezii înstăriți au fost opțiunile mai bune pentru educație, evitarea poluării și alimentele nesigure.

 

În acest context, nu este de mirare că numărul funcționarilor „goi” este în creștere. Banca Populară a Chinei estimează că până la 18.000 de oficiali au părăsit China între anii 1990 și 2008. În ultimii cinci ani se estimează că peste un milion de funcționari guvernamentali au plecat în străinătate sau și-au trimis familiile în afară. Potrivit informațiilor unei agenții de migrație din Hong Kong, o treime din cele 500 de cereri pe care le-a primit anul trecut au venit din partea oficialilor din China continentală.

 

Valul de retrogradări din Guangdong este cea mai recentă încercare de a stopa acaestă tendință. În ianuarie, Partidul Comunist le-a interzis funcționarilor „luo guan” să mai fie promovați. În februarie, o altă directivă le-a cerut fie să-și aducă familiile înapoi în țară, fie să se pensioneze anticipat.

 

Există riscul ca aceste măsuri dure să se întoarcă împotriva partidului de guvernământ. Luna trecută, un oficial din Guangdong s-a retras atunci când a fost pus să facă această alegere. În ultimele săptămâni, un alt oficial a preferat să renunțe la serviciul lui decât să-și forțeze familia sa să se întoarcă în China continentală. „Le-am spus părinților și soției mele care sunt noile reguli ale guvernelor central și provinciale, dar soția mea preferă să trăiască în Hong Kong. Având în vedere că viața de familie este la fel de importantă pentru mine, am decis să-mi susțin soția și să renunț la slujbă”, a declarat acesta.