Ministrul Muncii: Migraţia forţei de muncă din Est către România va trebui gestionată corect

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, că migraţia forţei de muncă din Est spre România va trebui bine gestionată, astfel încât impactul social să fie minim.

„Va trebui să acordăm atenţie perspectivelor migraţiei în scop de muncă atât spre Vest, cât şi spre Est, mai ales că, la un moment dat, România ar putea reprezenta Vestul, iar forţa de muncă să vină la noi dinspre Est. Migraţia trebuie bine gestionată, pentru că acest fenomen include şi integrarea, combaterea discriminării pe bază de sex, religie, etnie etc. S-ar putea ca, la un moment dat, nici piaţa muncii să nu aibă nici un beneficiu din migraţie, care de obicei este favorabilă dezvoltării, iar efectele sociale să fie preponderente”, a afirmat ministrul Muncii, la Bucharest Forum 2013.

 

 

Referindu-se la migraţia forţei de muncă din România, aceasta a subliniat că, în momentul de faţă, există două categorii de personal care se îndreaptă spre Vest – cel supracalificat şi cel fără pregătire profesională corespunzătoare.

 

 

„Avem două categorii de personal. Cel supracalificat nici nu trebuie să meargă pe piaţa forţei de muncă din Europa, pentru că se creează, aici, în România, burse de locuri de muncă pentru a atrage medici sau personal din asistenţa medicală pentru a ocupa locuri de muncă în alte ţări. Pe de altă parte, valul de forţă de muncă având calificare în diverse domenii industriale, a trecut, iar acum există o tendinţă de a pleca şi forţă de muncă mai puţin calificată”, a arătat ministrul Muncii.

 

 

În continuare, Mariana Câmpeanu a arătat că aceşti români care încearcă să-şi găsească un loc de muncă în ţările Uniunii Europene întâmpină rezistenţă şi chiar ostilitate din partea populaţiei locale, a mass-mediei şi a unor reprezentanţi ai zonei politice.

 

 

„Această forţă de muncă provenită din România, mai puţin calificată, întâmpină o rezistenţă pe piaţa muncii europene nu din partea angajatorilor – pentru că toate posturile pentru această forţă de muncă sunt mai reduse. Reacţia negativă vine din partea populaţiei din ţările respective, care vede în noii veniţi un pericol pentru locurile lor de muncă. Aceşti români, care nu sunt bine calificaţi, întotdeauna vor accepta salarii mai mici şi condiţii de muncă precare (…) Un lucrător slab calificat întotdeauna va fi vulnerabil pe piaţa muncii”, a subliniat ministrul Muncii.

 

 

Vineri ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a participat la dezbaterea cu tema „Forţă de muncă calificată pentru un nou drum al mătăsii de dezvoltare economică”, organizat în cadrul Bucharest Forum 2013.

 

 

Lideri politici şi importante personalităţi din mediul de afaceri la nivel mondial s-au reunit, pentru a doua oară, la Bucureşti, în conferinţa Bucharest Forum 2013, care se desfăşoară în perioada 26 – 28 septembrie, la Palatul Parlamentului.

 

 

Tema reuniunii din acest an este ‘Ancorarea Noului Drum al Mătăsii în Regiunea Celor Trei Mări: Caspică, Neagră şi Adriatică’ şi urmăreşte să devină o platformă pentru vocea articulată a României în domenii strategice, dar şi un loc pentru o dezbatere de cooperare şi oportunităţi economice şi de investiţii pentru ţările din zona celor trei mări.

 

 

Forumul se bazează pe activitatea de politici publice din ultimii ani a Institutului Aspen şi a partenerilor săi. Anul acesta, conferinţa este organizată de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the US – Black Sea Trust în parteneriat cu New York Forum (organizatorii conferinţelor de la Davos şi ai altor conferinţe economice la New York, Shanghai, Washington, Gabon şi Doha), Guvernul României, Parlamentul României şi Comitetul Naţional pentru Dezvoltare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed