Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: Asistăm deja la cea de-a patra revoluţie industrială

Întrebare: Care este întrebarea pe care dvs. o consideraţi esenţială pentru un viitor mai bun al României?

Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom: Întrebarea mea pentru un viitor mai bun este ce facem pentru a ne asigura că resursele umane vor fi în continuare un factor de competitivitate pentru România şi cum abordăm provocările din sistemul de educaţie?

Ca CEO, pentru mine, capitalul uman este unul dintre cele mai importante active. Este valabil atât la nivel micro, al companiilor, cât şi la nivel macro, pentru o naţiune.  Istoric vorbind, România a avut avantajul unei baze foarte bune de ingineri, de oameni tehnici şi, mai recent, de IT-işti.

Pe piaţa forţei de muncă asistăm la o serie de evoluţii îngrijorătoare: mulţi tineri superdotaţi care părăsesc ţara; deteriorarea învăţământului tehnic şi profesional şi numeroase tentative de reformare a învăţământului, precum şi lipsa de corelare între cerere şi ofertă pe piaţa forţei de muncă. Însă, pe de altă parte, statisticile arată o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor – de peste 20%, faţă de o rată medie de  5,6% la nivel naţional. Această lipsa a corelării între cererea şi oferta de muncă nu este o problemă doar la nivelul OMV Petrom, este o problemă la nivelul întregii economii.

Cred că succesul pentru viitor poate veni doar dacă mediul de afaceri, instituţiile educaţionale şi cei care definesc politicile din educaţie acţionează împreună, cu mintea deschisă. Educaţia din Romania trebuie să pună în centrul ei elevul, studentul, cu nevoile lui, dar şi dezvoltarea ofertei profesionale. Este necesară o mai buna conectare la mediul economic, trebuie să modernizăm curricula, trebuie incluse şi aspecte care ţin de antreprenoriat, de soft-skills.

Întrebare: Cum preconizaţi că se va schimba, la modul general, piaţa pe care activează compania dvs. în România în următorii 25 de ani?

 

continuarea interviului, pe ZF.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed