Marile branduri s-au retras din Rusia, dar produsele lor se găsesc în magazine. Cum este posibil

Sute de branduri occidentale s-au retras din Rusia, dar produsele lor, de la haine la telefoane mobile, sunt încă la vânzare în magazine. Moscova a modificat legislația pentru a face posibilă o piață a „importurilor gri”, relatează The Guardian.

Aleksandr Gorbunov, un investitor imobiliar din orașul siberian Krasnoiarsk, a găsit o soluție simplă când Zara, gigantul spaniol de îmbrăcăminte, și-a închis magazinele din Rusia din cauza invaziei din Ucraina: importă el însuși hainele. „Ideea de a începe să vând produse Zara a venit de la soția mea, care a spus că își dorește foarte mult să revină hainele pe piață”, a spus Gorbunov, care a deschis ieri un magazin numit Panika (panică) și care vinde exclusiv produse Zara și Zara Home. Gorbunov a spus că a găsit rapid un vânzător în Kazahstan care tranzacționează haine Zara, apoi a importat un lot de îmbrăcăminte de 1,5-2 milioane de ruble (aproximativ 23.000 de lire sterline). El susține că profitul său va fi de doar 200-300 de ruble (aproximativ 3 lire sterline) pe bucată.

„Este un import oficial, paralel”, a spus el, deoarece Rusia permite acum aproape oricui să revândă produsele din străinătate. „Nu cumpărăm totul… Avem un designer care alege ce să cumpere din cele mai recente colecții. Nu vrem să ne umplem pur și simplu magazinul cu haine Zara”, spune el. Companiile occidentale pleacă din Rusia în semn de protest față de război. Dar ieșirea mărcilor occidentale are și o semnificație politică importantă, amintindu-le rușilor de izolarea lor mai mult decât sancțiunile împotriva oficialilor de la Kremlin sau asupra rezervelor băncilor centrale. Iar Kremlinul a răspuns publicând o listă lungă de bunuri de la producători de automobile străini, companii de tehnologie și mărci de consum care se încadrează în așa-numitul mecanism de import paralel, care permite firmelor ruse să cumpere bunuri de la orice companie din afara Rusiei, fără aprobarea deținătorilor de mărci comerciale. Acest lucru lasă liberă piața importurilor „la gri” pentru a aproviziona rafturile magazinelor. Produsele care ajung acum în Rusia sunt adesea destinate exportului în țări care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) condusă de Moscova și cu care Rusia are o uniune vamală: Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. Produsele sunt apoi expediate în Rusia și vândute pe piață, mărcile occidentale pierzând controlul asupra distribuției și vânzării lor. La sfârșitul lunii mai, Vladimir Putin a spus că va permite rușilor să continue să importe bunuri „din clasa de lux”. „Doar că vor fi ceva mai scumpe”, a spus el.


Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed