Mark Gray: Candidaţii la procuror general şi şef DNA să fie avizaţi de CSM

0
Mark Gray: Candidaţii la procuror general şi şef DNA să fie avizaţi de CSM

“Este importantă nominalizarea unui nou procuror general şi a unui nou şef pentru Direcţia Naţională Anticorupţie care să se bucure de încrederea publică. Persoane care au demonstrat independenţă, integritate şi profesionalism, alături de rezultate în lupta anticorupţie. Trebuie să existe un nou proces transparent de selecţie şi un nou număr de candidaţi foarte calificaţi. Acesta ar fi cel mai bun mod de a demonstra şi de a restabili încrederea publică.”, a spus Gray.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană va monitoriza şi va face un nou raport despre progresele României în Justiţie sub MCV până la sfârşitul anului.

“Comisia va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile legate de reforma judiciară, de problemele de integritate precum şi de lupta împotriva corupţiei”, a mai spus Gray.

 

Gray a mai afirmat că instabilitatea instituţiilor judiciare rămâne un motiv mare de îngrijorare, dar şi faptul  că s-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Comisia mai subliniază responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor de a da un exemplu de integritate, cum ar fi să renunţe atunci când există rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva lor.

“Noul guvern şi noul parlament au excelenta oportunitate să consolideze progresele făcute. Sperăm ca ambele vor profita de această oportunitate”, a afirmat Gray.

Printre alte puncte atinse de Mark Gray se numără accelerarea progreselor în justiţie, implementarea celor patru coduri (Penal, Civil, de procedură civilă şi de procedură penală, n.r.), preocuparea asupra cazurilor de spălare de bani şi confiscarea averilor ilicite (cu menţiunea că lipsesc statisticile legate de acest aspect) şi necesitatea unor progrese în privinţa corupţiei la nivelul achiziţiilor publice.

El a precizat, de asemenea, că va fi menţinut dialogul cu autorităţile române, iar până la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.