AcasăEconomieMark Mobius: Temerile privind retragerea banilor de pe pieţele emergente sunt exagerate

Mark Mobius: Temerile privind retragerea banilor de pe pieţele emergente sunt exagerate

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula creşterea economiei.

 

‘Îngrijorările sunt exagerate. Ceea ce oamenii nu conştientizează este că aşa-numita reducere a achiziţiilor de obligaţiuni vine după o creştere incredibilă a masei monetare în SUA’, a spus Mark Mobius. ‘Aceste programe de relaxare cantitativă au avut un efect cumulativ. Nu suntem într-o situaţie în care totul se opreşte şi banii vor dispărea’, a adăugat Mobius.

 

Acesta a prognozat că vom asista la o creştere a fondurilor care se vor îndrepta spre pieţele emergente, în special spre regiunea Asean care, graţie acordului de liber schimb, pe termen lung va da naştere unei pieţe egale cu cea a Chinei.

 

Şi alţi economişti sunt de părere că îngrijorările privind efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni sunt exagerate.

 

‘Creşterea dobânzilor în SUA nu este suficientă pentru a destabiliza sistemul financiar şi a declanşa o criză de care mulţi se tem’, a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC.

 

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Ultimele Articole