x


  • EUR
    4.7538
    USD
    4.2013
string(16) "instant-articles"

Mărturiile muncitorilor nord-coreeni din Europa. ”Ești nevoit să RENUNȚI la condiția de om”

Estimările spun că aproximativ 150.000 de muncitori nord-coreeni sunt trimiși în străinătate la muncă, aducând astfel în regiune aproximativ un miliard de lire sterline anual.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.04.2018, 6:00

Thae Yong Ho, fostul ambasador nord-coreean în Londra, spune că mare parte din acești bani finanțează programul nuclear al lui Kim Jong-un.

 

Dacă acești bani ar fi folosiți pentru dezvoltarea unei economii pașnice, economia ar fi într-un loc mult mai bun. Deci, unde se duc toți acești bani? Este finanțat luxul privat al lui Kim și al familiei sale, programul nuclear și armata. Asta se întâmplă”, a spus Thae Yong Ho.

 

Mai mulți de jurnaliști BBC au investigat această poveste timp de doi ani în China, Rusia și Polonia.

 

În orașul rus Vladivostok, jurnaliștii au dat peste muncitori nord-coreeni care lucrau pe șantiere.

 

Muncitorii sunt speriați în a vorbi deschis cu străinii, însă unul dintre ei a acceptat să vorbească sub anonimat cu jurnaliștii.

 

Ești tratat ca un câine aici și ești nevoit să mănânci resturi. Ești nevoit să renunți la condiția de om”, a povestit acesta, care a precizat că sunt obligați să predea mare parte din câștigurile lor. ”Unii o numesc ”taxa de partid”, alții o numesc ”taxa de revoluție”. Cei care nu o plătesc nu pot sta aici. În urmă cu zece ani eram plătiți cu aproximativ 260 de dolari pe lună, dar acum e de două ori mai mult”, a continuat acesta.

 

În Polonia, în șantierele navale se găsesc în jur de 800 de nord-coreeni care lucrează, majoritatea dintre ei sudori sau muncitori pe șantier. În Szczecin, după ce jurnaliștii s-au recomandat a fi reprezentanții unei agenții de recrutare, au dat peste un paznic.

 

Nord-coreeni sunt peste tot în Szczecin. Ei lucrează și aici și în alte companii. Sunt exact ca noi sub comunism. Știi doar de ce nu li se dă voie să vorbească. Ei pot fi ademeniți către Vest”, a spus acesta.

 

Paznicul a prezentat echipa de jurnaliști unui maistru care se ocupă de muncitori.

 

Oamenii noștri stau în Polonia numai pentru muncă. Își pot lua doar concedii neplătite. Când sunt termene limită, lucrăm fără pauze. Nu la fel ca polonezii. Ei lucrează câte 8 ore pe zi și după se duc acasă. Noi nu. Lucrăm cât este nevoie să o facem”, a spus maistrul.

 

Ambasada Coreei de Nord în Varșovia spune că lucrătorii lor lucrează în condițiile impuse de regulile Uniunii Europene. Guvernul polonez spune că sunt făcute controale regulate și nu există evidențe care să arate că aceste câștiguri sunt trimise înapoi către Coreea de Nord. Ei susțin că au încetat să mai elibereze permise de muncă pentru nord-coreeni.

 

mai multe, pe PRO TV