x


  • EUR
    4.8288
    USD
    4.4163
string(16) "instant-articles"

Matematică simplă! Cum ne păcălește statul cu pensia

Un angajat al BNR demonstrează cât de păgubos e Pilonul I de pensii.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.01.2020, 10:18

Cristian Popa, angajat al Băncii Naționale a României, demonstrează într-un text scurt cum suntem păcăliți de către stat la pensionare în sensul că nu încasăm atât cât am cotizat. Demonstrația este foarte utilă în contextul în care atacurile la Pilonul II de pensie au reapărut, inclusiv din partea unui actor nou și anume sindicatele. Cât a fost PSD la putere, am avut parte de dese încercări de desființare a Pilonului II pentru că puterea a dorită să pună mâna pe miliardele adunate din 2008 și până încoace. PSD a fost că Pilonul I, cel administrat de stat este mult mai rentabil decât Pilonul II, administrat privat, și că firmele private, adică cei 7 administratori de pensie, pot da faliment. Cristian Popa arată însă că Pilonul I, cel fără randament și fără acumulare, este păgubos.

Iată ce a scris:

 

”Calcul simplu: plătești timp de 35 de ani câte 1273 lei, lunar, din salariu, statului. (25% CASS x 5090 lei salariul mediu brut în România, 35 de ani – stagiul minim de cotizare). Primești în schimb de la stat, lunar, pensie, timp de 16 ani câte 1275 lei. (1 punct de pensie, 16 ani și 3 luni este speranța medie de viață pentru românii ajunși la 65 de ani)

Recapitulăm: plătim 35 de ani x 1273 ron, primim 16 ani x 1275 ron. Nu prea dau calculele nu-i așa?

Nu trebuie să fii matematician că să vezi că nu primești înapoi nici măcar ce ai dat, primești semnificativ mai puțin. Dacă ne crește și vârstă de pensionare (da, tot statul) este și mai rău.

Și mă întreb, și va întreb și pe voi, care este randamentul real al Pilonului 1? Mie îmi iese negativ….”