AcasăEconomieBanciMaxim istoric: peste 120.000 de clienţi au dat în judecată băncile

Maxim istoric: peste 120.000 de clienţi au dat în judecată băncile

Seful BNR i-a sfatuit pe managerii institutiilor financiare sa explice mai bine populatiei ce se intampla cu creditele si dobanzile de la noi, ca sa nu alimenteze si mai mult revolta oamenilor si aparitia ideilor populiste.
Amenintate cu proteste de strada, blamate prin tot mai multe pichetari ad-hoc ale sediilor si aflate tot mai des in centrul nemultumirii clientilor, o parte din bancile din Romania cauta solutii sa-si refaca imaginea. Guvernatorul BNR le-a atras insa atentia:
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: “Industria bancara a picat in erori de evaluare si astea au niste costuri. Atentie foarte mare cum le imprastiati! A le da sau a le pune in mod excesiv pe spinarea debitorilor de calitate cred ca ar fi o eroare pe care o veti plati in viitor.”
Procesele impotriva bancilor au ajuns anul acesta la un maxim istoric: sunt nu mai putin de 12 actiuni colective, cu peste 10.000 de clienti laolalta, potrivit avocatilor. La asta se adauga procesele individuale pentru clauze abuzive de comisioane sau dobanzi incasate ilegal, multe dovedite deja prin decizii definitive ale instantelor.
Stevan van Groningen, Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare: “Acum avem o lipsa de dialog in care unii isi exprima opinii ca sistemul bancar trebuie sa faca asa si asa. Aici avem nevoie de un dialog pe fapte. “
Bancherii critica si ideile populiste pe care, spun ei, din ce in ce mai multi politicieni le transforma in legi, fara sa faca mai intai studii de impact.

Ultimele Articole