x


  • EUR
    4.8398
    USD
    4.3112
string(13) "sportsanatate"

Medicii CHIAR POT refuza să muncească! Potrivit legii, au şi dreptul la DESPĂGUBIRI dacă spitalul le pune viaţa în pericol

Medicii au dreptul constituţional de a refuza să se prezinte la muncă, în condiţiile în care spitalul unde aceştia sunt angajaţi nu le poate oferi protecţia minimală necesară la locul de muncă. În plus, conducerile unităţilor sanitare pot răspunde penal şi civil pentru neasigurarea materialelor sanitare necesare.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.04.2020, 8:31

Avocatul clujean Eugen Iordăchescu a explicat pentru „Adevărul“ implicaţiile legale ale cazurilor în care medici şi asistente îşi dau demisia, refuzând să se expună riscului infectării cu COVID-19.

 

Potrivit avocatului, sunt două aspecte importante care trebuie luate în considerare: în primul rând, cadrele medicale angajate au obligaţia de a fi prezente la locul de muncă şi de a acorda asistenţă medicală de specialitate pacienţilor, la cele mai înalte cote şi standarde, în limitele competenţelor profesionale; în al doilea rând, este necesar ca spitalul unde medicul este angajat cu contract de muncă să ia toate măsurile necesare de protecţie a personalului, astfel ca acesta să nu fie decimat prin îmbolnăvire şi chiar moarte.

 

„Pornind de la aceste repere legale – constituţionale şi convenţionale – se poate trage concluzia că în cazul în care un cadru medical constată că unitatea sanitară din care face parte nu-şi îndeplineşte obligaţia de a asigura protecţia minimală necesară la locul de muncă, acestea ar avea dreptul constituţional de a refuza să muncească în acel loc până la îmbunătăţirea situaţiei respective”, afirmă Iordăchescu.