Mediul de afaceri: Populaţia va mânca cu până la 25% mai puţin, firmele concediază sau intră în faliment

Măsurile de austeritate ale Guvernului de reducere cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor bugetarilor vor avea, ca impact imediat, reducerea consumului populaţiei şi al producţiei cu aproape acelaşi cuantum, a spus, pentru MONEY.ro, Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie (ROMPAN). El a explicat că volumul producţiei va scădea, ceea ce va conduce la diminuarea încasărilor la bugetul de stat şi, în final, la creşterea impozitelor şi taxelor.

“Economia per ansamblu va fi afectată de aceste măsuri de austeritate ale Guvernului, din cauza acestei spirale, venituri ale populaţiei mai mici, cerere de consum mai mică, producţie mai mică, venituri la buget mai mici. Sigur, pâinea este un aliment care există permanent pe masa românului şi numai în situaţii cu totul deosebite românii îşi reduc chiar şi consumul de pâine. Acum fiind o situaţie cu totul deosebită, întrevedem o reducere a consumului de pâine”, a spus Popescu.

Potrivit reprezentantului Rompan, industria de panificaţie se află în criză de multă vreme şi acuză un control fiscal şi al siguranţei alimentelor deficitar. El spune că evaziunea fiscală a ajuns, de la 50% în 2009, la 60% în 2010, sectorul morăritului şi panificaţiei aducând bugetului de stat prejudicii anuale de aproximativ 1 miliard de euro.

“S-a încercat timbrarea pâinii, dar organele de control au respins această idee invocând că nu pot verifica modul de utilizare al timbrelor. De trei ani am hotărât să plătim controlul siguranţei alimentului, dar nu au reuşit să facă ordine în teritoriu. De circa un an şi jumătate am încercat să determinăm Ministerul Finanţelor să reducă TVA la alimentele de bază, nu s-a reuşit. Taxarea inversă a fost notificată la Bruxelles, s-a primit aviz favorabil, ordonanţa de urgenţă a fost aprobată de Guvern, dar nu mai apare în Monitorul Oficial”, a afirmat Popescu.

El se aşteaptă ca “firmele din panificaţie care respectă legea” să opereze, curând, reduceri de personal, concedieri colective, sau să se închidă. Popescu consideră că, pentru ca această criză să fie depăşită, Guvernul trebuie să ia măsuri de creştere economică, nu de reducere a consumului, să impună o creştere a controlului chiar cu creşterea numărului de angajaţi cu astfel de atribuţii, să ia măsuri de reducere a evaziunii fiscale, să scoată impozitul forfetar, să introducă impozitul progresiv iar profitul reinvestit să nu fie impozitat.

Carnea, carne de tun

Industria alimentară este cea mai afectată de criză, carnea este prima care va fi tăiată de pe mesele românilor, este materia primă cea mai vulnerabilă, a spus, pentru MONEY.ro, Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). El consideră că măsurile de austeritate ale Guvernului care vor determina scăderi ale consumului vor determina producătorii din industria cărnii să apeleze la restructurări, disponibilizări de personal, optimizare de preţuri, scăderi de capacitate. Perdantul principal: agricultura!

“Economia României va fi afectată prin scăderea cifrei de afaceri din industria alimentară, o scădere a încasărilor la buget, iar impactul va fi asupra agriculturii, care oricum suferă din cauza lipsei subvenţiilor. O mare parte din producători au şi vor avea probleme din ce în ce mai grave. O parte din companiile din industria cărnii vor fi cumpărate de investitori străini, însă puţine, pentru că nu prea se mai investeşte, iar o parte vor dispărea. Rămân brandurile. În contextul în care vânzările de carne au suferit scăderi de 15 -18% pe retailul fiscalizat în acest an, mă aştept la alte scăderi în urma măsurilor de scădere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor”, a declarat Minea.

Trend minimalist: textile puţine sau deloc!

Măsurile de austeritate nu aduc decât efecte negative, deoarece creează panică, oamenii nu vor mai cheltui banii pe produse textile, îşi economisesc banii pentru mâncare, medicamente sau pentru cheltuieli şcolare. Ele afectează bugetul, diminuarea consumului înseamnă taxe şi impozite mai puţine la buget, şomeri mai mulţi, ceea ce conduce la indemnizaţii mai mari şi mai puţine impozite pe salarii la buget, a spus, pentru MONEY.ro, Maria Grapini, preşedintele Patronatului din Industria Uşoară şi acţionarul majoritar al companiei Pasmatex Timişoara.

“Producţia românească de textile se află în mare dificultate din multe puncte de vedere. Nesiguranţa consumului, a încasărilor, a costurilor de fabricaţie, lipsa forţei de muncă, greutăţile în angajarea de credite inhibă producţia, scade încrederea întreprinzătorilor să lucreze la capacitate, cu atât mai puţin se pune problema investiţiilor. Niciodată, în lume, nu s-a ieşit din criză fără politici strategice de susţinere a economiei. Aşadar, dacă statul nu înţelege să scadă presiunea fiscală, să diminueze birocraţia, care aduce implicit costuri firmelor, şi dacă nu diminuează economia subterană şi evaziunea fiscală, multe firme nu pot rezista încă cel puţin doi ani”, a afirmat Grapini.

Şeful Pasmatex consideră că firmele care vor reuşi să reziste vor fi cele care au fost surprinse de criză cu credite puţine, care exportă, şi care au reuşit să achiziţioneze tehnologie modernă. Ea sfătuieşte firmele “care nu au aceste puncte tari” să se asocieze, pentru a-şi diminua costurile de producţie, să facă achiziţii de materii prime grupat şi să realizeze desfacerea produselor pe reţele comune, multibrand.

FMCG, la low-cost

Reducerea cheltuielilor guvernamentale este de o importanţă vitală pentru reducerea deficitului bugetar, chiar dacă va reduce consumul în FMCG, a declarat, pentru MONEY.ro, Ramona Brad, External Relations Associate Director Procter&Gamble. Ea afirmă că, pe fondul schimbării comportamentului de consum al românilor, compania sa se va adapta prin oferte de produse cu preţuri reduse şi promoţii. Pe de altă parte, spune reprezentantul P&G, Guvernul ar trebui să impună un set de măsuri fiscale consistente şi sustenabile pe termen mediu şi lung, pentru crearea unui climat favorabil investiţiilor în România.

“Investiţii de anvengură precum green-fieldul de la Urlaţi, în care Procter & Gamble investeşte peste 100 de milioane de dolari, sunt posibile doar în momentul în care firmele se pot baza pe un cadru fiscal stabil, în care poţi prognoza relativ uşor evoluţia performanţei economice a firmei. Schimbări majore în nivelul de taxare şi impozitare al companiilor sau populaţiei vor crea întotdeauna un nivel de insecuritate care se va reflecta imediat în consum şi în performanţa economică a companiilor”, a explicat Brad.

La hotel “păturica”

“Economia românească va fi serios afectată de măsurile de austeritate. Un număr mai mare de companii private va alege să treacă în zona gri, ceea ce va afecta încasările la bugetul de stat. Statul ar trebui să dinamizeze producţia şi serviciile în acest moment şi nu să le sugrume. În ceea ce ne priveşte, este clar că populaţia va cheltui mai puţin pentru servicii şi mai ales pentru vacanţe”, a spus, pentru MONEY.ro, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Încasările agenţiilor de turism au scăzut anul precedent cu până la 40%. Şeful ANAT estimează, pentru acest an, scăderi mai mici, de până la 20%, pe fondul unor oferte de tipul „Înscrieri timpurii”, “Litoralul pentru toţi”, ” O săptămână la munte”, „Vacanţă la ţară „, „O săptămână de refacere”, dar şi datorită experienţei unui an de criză.

“Există o mare nesiguranţă. Ne vom mai permite concediu în acest an? E mai bine să rămânem acasă, renunţăm la vacanţa de vară ca să o alegem pe cea de Revelion? Acestea sunt întrebări care frământă un număr tot mai mare de potenţiali clienţi ai agenţiilor de turism”, a adăugat Martin.

Ea a apreciat că nu vom asista la falimente şi insolvenţe în rândul marilor touroperatori însă piaţa se va filtra, lucru care poate fi considerat o reală oportunitate pentru unii jucători din turism. 

Mersul românesc pe jos şi exportul frumos

Dacă bugetarii mai puteau spera înainte la o maşină nouă, acum, acest lucru s-a îndepărtat substanţial. Producţia auto nu va fi afectată, deoarece, din fericire, cea mai mare parte a producţiei este destinată exportului, a spus, pentru MONEY.ro, analistul auto Dan Vardie, directorul Autoshow.

“Dacia Duster este un adevărat hit în Germania, Franţa şi Italia iar fabrica de la Colibaşi nu face faţă cererii”, a declarat analistul.

Training pentru dealerii auto! Aşa ar caracteriza Vardie criza economiei româneşti. Orice dealer are un business plan care acum devine tot mai greu de respectat. Dacă, în trecut, când piaţa mergea de la sine, mulţi dealeri făceau vânzări fără mari eforturi, acum este nevoie de vânzători talentaţi, inventivi, capabili.

“Vânzatori buni nu sunt peste tot şi nu toate regiunile din ţară au acelaşi potenţial de vânzări de maşini noi. 2009 a fost deja un an dificil iar 2010 este şi mai dificil. Probabil că unii dealeri vor da faliment. Însă cei mai mulţi, căutând noi oameni şi noi formule de vânzare vor supravieţui, iar când piaţa îşi va reveni, vor fi mult mai competenţi decât erau inainte”, a mai spus Vardie. 

Cataramă: Rămân în România, cineva trebuie să supravieţuiască

Viorel Cataramă, proprietarul Elvila, unul dintre cei mai importanţi producători autohtoni de mobilă , se declară un susţinător al măsurilor de austeritate, însă cu excepţia măsurii de reducere a pensiilor, care, după părerea lui, ar trebui îngheţate. El consideră că piaţa autohtonă a mobilei va supravieţui, chiar dacă îşi va reduce cifra de afaceri.

“România va ajunge la concluzia că trebuie să crească taxele ca să poată plăti pensiile. Eu, oricum, nu ma voi muta la Ruse. Voi ţine activităţile şi chetuielile optime ca să nu intre pe o pantă descendentă. Rămân în România, cineva trebuie să supravieţuiească. Suntem în UE, nu în Bangladesh. Şi în România va exista o piaţă, iar în această piaţă, chiar dacă va fi mai mică, va supravieţui cine se va adapta”, a afirmat recent Cataramă, la The Money Channel.

El a declarat că firmele româneşti vor fi salvate de exporturile către alte ţări ale UE iar cheltuielile acestora pot fi scăzute prin reduceri de personal.

“Mizez pe piaţa europeană, pentru că moneda naţională va avea un curs de devalorizare. Europa este, în acest moment, riscul cel mai mic pentru firmele româneşti. Toate costurile şi cheltuielile pot fi date mai jos, întotdeauna pot, în primul rând prin reduceri de personal”, a adăugat Cataramă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed