Medvedev (Gazprom): Există perspective ca România să fie inclusă în proiectul South Stream (VIDEO)

0
„Relaţiile noastre cu România se dezvoltă cu succes. Gazprom livrează gaze naturale ţării dumneavoastra în baza unor contracte. Suntem în discuţii cu România privind colaborarea pe mai multe proiecte, inclusiv includerea în proiectul South Stream. Exista două variante prin care poate fi implicată România în acest proiect. Prima ar fi construirea unei ramificaţii a gazoductului prin Marea Neagră cu scopul de a aproviziona România cu necesarul de gaze, iar a doua variantă este ca gazoductul să traverseze direct teritoriul românesc, urmând să-şi continuie calea prin ţările care au nevoie de gaze, până în Italia”, spune Medvedev în interviu.

Întrebat de variantele posibile, Aleksandr Medvedev afirmă că acest lucru depinde de rezultatele studiului tehnico-economic şi de fezabilitate. „Noi, însă, am sesizat că România manifestă interes în examinarea ambelor variante şi specialiştii noştri studiază aceste posibilităţi”, a afirmat reprezentantul Gazprom. Acesta a adăugat totodată că şansele României de a fi inclusă în acest proiect depind în mare măsura de rezultatele studiului.

Aleksandr Medvedev a mai menţionat în interviu că situaţia politică trebuie să le asigure o activitate normală, iar Gazprom vede că România este interesată de a le crea condiţii bune.

„În luna ianuarie 2010, voi face o vizita în România şi vom evalua împreună aceste aspecte. Pe lângă South Stream, mai avem un proiect comun al Gazpromului cu România. Este vorba de construirea unui depozit subteran de gaze în Mărgineni. Şi acest proiect este în evaluarea specialiştilor noştri. Aceste acţiuni ne fac să susţinem că avem la ora actuală o colaborare bună cu România”, a subliniat Medvedev.

De asemenea, referitor la alte volume de de gaze care vor fi contractate în viitor de către România, urmează că fie încheiate contracte directe între Gazprom şi companiile împuternicite de statul român.

Întrebat în ce măsură Gazprom intenţionează să-şi extindă activitatea pe piaţa românească, Medvedev a spus că, dacă România va fi inclusă în proiectul South Stream şi vor fi create depozite subterane de gaze, evident că există perspective de lărgire a activităţii Gazprom în România. „Eu cred în aceste perspective, pentru că rezervele de gaze româneşti se micşorează obiectiv, iar când vor aparea noi oportunităţi de lărgire a colaborării bilaterale, vom fi bucuroşi să le examinăm”, a menţionat Medvedev.

În ceea ce priveşte posibilitate unei noi crize a gazelor în această iarnă, reprezentantul Gazprom a spus că a făcut tot posibilul şi imposibilul să evite o nouă criză în această iarnă.

„Cauzele crizei de la începutul acestui an sunt cunoscute, ele au fost provocate de Ucraina atât în 2006, cât şi în 2009. La ora actuală, sunt create toate condiţiile pentru a fi evitată orice perturbare de la contractele încheiate atât pentru livrare, cât şi pentru tranzit. Ne exprimăm speranţa că Ucraina va respecta obligaţiunile ce-i revin din contracte şi va plăti la timp pentru consum. Rusia le-a transferat bani pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean, am efectuat inclusiv şi o plată în avans în valoare de 2 -2,1 miliarde dolari, le-am anulat penalităţile pentru reducerea consumului pentru anul 2009, am acceptat reducerea volumului de gaze pentru 2010. Am făcut tot ce a fost posibil şi aşteptam acelaşi lucru de la partenerii noştri din Ucraina”, a precizat Medvedev.

Acesta consideră că unicul aspect care poate apărea este legat de factorul electoral din Ucraina şi că nu sunt excluse unele tentative de a bloca plata facturii pentru gazele ruseşti sau de a bloca organizarea alegerilor. „Avem, însă, toate premisele să sărbătorim Revelionul în linişte, în sânul familiei, pentru ca următoatea plată urmează să se facă pe 7 ianuarie”, a concluzionat Medvedev.

Urmareste pe Money WebTV toate stirile video si emisiunile The Money Channel