x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(7) "general"

Meleşcanu l-a CERTAT pe ministrul de externe al Ungariei

Ministrul Afacerilor Externe,Teodor Meleşcanu, i-a transmis, marţi, omologului său ungar, Peter Szijjarto, "un apel la moderaţie şi reţinere'' în declaraţiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, acestea ''au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar".

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.07.2019, 23:11

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) , cei doi oficiali s-au întâlnit în marja reuniunii informale a miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante OSCE, care a avut loc la Strbske Pleso, în Slovacia.

 

”Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleşcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderaţie şi reţinere în declaraţiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declaraţii au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, menţionează MAE.

 

Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat faptul că “numai comunicarea bilaterală deschisă şi pragmatică, în consonanţă cu valorile europene şi euroatlantice şi cu Parteneriatul Strategic dintre România şi Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situaţiilor de orice natură”, precizează MAE.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, Peter Szijjarto a discutat cu omologul său român despre Codul administrativ recent adoptat în România şi despre situaţia cimitirului din Primul Război Mondial de la Valea Uzului.

 

În legătură cu Codul administrativ, Szijjarto i-a cerut lui Meleşcanu să ia măsuri pentru a garanta că va fi introdusă în lege o prevedere privind drepturile minorităţilor, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, precizează MTI.

 

Prevederea le-ar garanta minorităţilor că îşi vor putea folosi limba maternă chiar şi în situaţia în care comunitatea lor reprezintă mai puţin de 20% din populaţia regiunii, a precizat Ministerul de Externe ungar.

 

Szijjarto i-a cerut de asemenea lui Meleşcanu să ajute la facilitarea consultărilor între experţii din cele două ţări asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului şi să susţină o vizită comună la faţa locului în cât mai scurt timp posibil.

 

Potrivit MTI, Peter Szijjarto a subliniat la discuţia cu Meleşcanu intenţia guvernului ungar ca relaţiile bilaterale să fie relansate pe baza respectului reciproc şi să se dezvolte într-un efort pozitiv. AGERPRES