Merkel îl va susţine pe guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, la conducerea BCE

Sprijinul Germaniei face aproape certă numirea lui Draghi ca şef al BCE, deoarce bancherul italian are deja susţinerea unor state importante din zona euro, inclusiv a Franţei.

Liderii europeni trebuie să ia o decizie formală în privinţa succesorului actualului preşedinte, Jean-Claude Trichet, la o reuniune în iunie.

Cancelarul a ajuns la concluzia că nu există altă variantă pentru Draghi, dar nu a anunţat public această poziţie din cauza îngrijorării privind o posibilă reacţie adversă a presei germane şi parlamentului la nominalizarea unui italian la conducerea BCE, au spus sursele.

Unii politicieni germani îl consideră pe Draghi prea apropiat de comunitatea băncilor de investiţii, întrucât a lucrat anterior la Goldman Sachs.

Merkel ar putea anunţa public susţinerea pentru Draghi, însă data exactă rămâne incertă, au afirmat sursele.

După ce preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a pronunţat, marţi, în favoarea guvernatorului Băncii Italiei, Merkel ar risca o ruptură serioasă cu cel mai important partener în gestionarea crizei din zona euro dacă s-ar opune prin veto numirii lui Draghi, au afirmat oficiali germani. Cancelarul nu este dispus să înceapă un astfel de conflict, au spus aceştia.

Politicienii germani au privit candidatura lui Draghi cu scepticism, din cauza imaginii negative referitoare la disciplină fiscală şi monetară a Italiei în Germania.

Merkel intenţiona să pună un german la conducerea BCE, parte a strategiei de a convinge populaţia şi parlamentarii că euro rămâne în intresul Germaniei, în pofida costurilor sprijinirii unor state ca Grecia. Candidatul preferat al lui Merkel, şeful Bundesbank, Axel Weber, a anunţat în februarie că demisioneză, invocând diferenţe fundamentale de opinie faţă de colegii din BCE în privinţa abordării crizei BCE. Germania a rămas astfel fără un candidat credibil.

Din februarie, Draghi a făcut eforturi pentru a convinge Germania că va menţine rigoarea financiară şi stabilitatea zonei euro. Numărul susţinătorilor bancherului italian a crescut, în timp ce alţi candidaţi nu au reuşit să atragă prea mult sprijin.

Înţelegerea din această săptămână dintre Franţa şi Italia pare să fi hotărât în problema conducerii celei mai imprtante instituţii financiare din Europa. După retragerea lui Trichet, Franţa va rămâne fără reprezentant în consiliul director de şase membri al BCE. Sarkozy i-a propus premierului italian un schimb simplu: Franţa îl suţine pe Draghi, iar Italia îşi va retrage reprezentantul din consiliul director, Lorenzo Bini-Smaghi, pentru a face loc unui francez.

Acordul dintre statele situate pe poziţiile a doua şi a treia în funcţie de PIB în zona euro a iritat Germania, cea mai mare economie europeană, notează WSJ. Berlinul ar fi vrut mai mult timp pentru a se decide asupra succesiunii la conducerea BCE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed