Mesaj pentru cei care nu cred în virus: Vom ajunge în situația de a alege cine trăiește și cine moare

Potrivit legii adoptate recent, fiecare pacient infectat cu coronavirus trebuie evaluat, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. Medicul curant recomandă internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP dă decizia administrativă.

 

Ce se întâmplă când DSP-ul primește 100 de cereri la care trebuie să răspundă în două ore?

 

Răspunde medicul pneumolog Zaharia Dragoș, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București, potrivit G4Media.ro.

 

„Nu văd cum se poate respecta această lege în condițiile actuale în care numărul de cazuri depășește cifra 1000 în fiecare zi. Legea cam asta spune, că în primele 48 de ore pacientul trebuie evaluat undeva, iar acel undeva nu prea se poate decât în spital. Personal n-am înțeles la ce se referă acel paragraf cu cele 48 de ore. Este ceva de genul: pacientul se internează cu acordul său, sau în lipsa acordului trebuie izolat, iar aici este o mențiune – fie într-o unitate spitalicească, fie în alt centru unde să fie făcută o evaluare. Eu nu am cum să fac evaluarea în altă parte. Unde să se facă, îi recoltezi sânge și îi faci radiografii pulmonare într-o cameră de hotel? Apoi vine un pacient, iar noi îi recomandăm să se interneze, el spune că nu dorește. <<Bine, nu vrei, te obligăm noi, legea spune că avem acest drept.>> El spune: <<ok, dar refuz să mi se recolteze sânge, să fac radiografie, să fac orice analize>>. Atunci ce facem? Cum îl evaluăm? Pacientul nu are dreptul să plece din spital, dar are dreptul să refuze analize. Are dreptul să refuze internarea, dar nu are dreptul să refuze izolarea. Este un flux foarte mare de oameni, iar DSP-ul are resurse limitate. DSP-ul din București se poate trezi în situația de a da 100 de aprobări în două ore. Pe lângă aceste lucruri, mai au de făcut anchete epidemiologice, comunicări cu spitalele și multe altele. Această internare a unui pacient asimpomatic pentru evaluarea de 48 de ore mi se pare oarecum forțată, iar decizia ar fi trebuit să-i aparțină medicului”, spune pentru g4media.ro medicul Zaharia Dragoș.

 

Doctorul este de părere că obligativitatea de a-i ține pe pacienții confirmați pentru 48 de ore în spital, indiferent de simptome, este o eroare care încarcă și mai mult un sistem medical deja suprasolicitat.

 

articolul integral aici:

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed