AcasăNEWSMesajul ASF pentru Parlament: "Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața...

Mesajul ASF pentru Parlament: “Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața asigurărilor din România se face curat”

Euroins a fost clasificată în categoria 4 de supraveghere intensă, iar în urma unei ample analize s-a constatat că, la 30 iunie 2022, nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătind, în acest moment, stabilizarea pieței prin practicarea pe o perioadă de 6 luni a tarifelor de primă RCA de la data de 1 martie 2022, este mesajul transmis Parlamentului de către ASF, într-un document primit de Profit.ro.

Piața asigurărilor din România se află într-o poziție bună și ieșirea Euroins România, lider pe segmentul RCA, nu va avea același impact precum cel provocat de insolvența companiei City Insurance, spune pentru Profit.ro Cristian Roșu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul Asigurări – Reasigurări din cadrul instituției.

„Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața asigurărilor din România se face curat. Situația actuală a Euroins România și a pieței asigurărilor diferă mult și în bine față de momentul insolvenței City Insurance. Compania, în urma controalelor efectuate de ASF, este aproape la zi cu plățile, regresele între companie și alți asigurători din piață sunt aproape la zi, daunele, în cuantumul pe care societatea le plătea, sunt aproape la zi. Una peste alta, Euroins nu se află în situația City Insurance și impactul ieșirii Euroins nu va fi similar celui provocat de insolvența City Insurance”, a afirmat Roșu.

Vicepreședintele ASF s-a arătat însă îngrijorat că, în urma ieșirii Euroins din piață, prețurile la polițele RCA, deja inflamate de insolvența City Insurance, ar putea să crească. Retragerea autorizației City Insurance, în septembrie 2021, a condus la dublarea și chiar triplarea tarifelor RCA.

„ASF lucrează în prezent la un draft de propunere care urmărește înghețarea prețurilor de vânzare a polițelor RCA practicate de companiile autorizate să emită acest tip de asigurare. Analizăm în cadrul instituției de la ce dată să înghețăm aceste prețuri, adică la nivelul din august 2022 sau din martie 2022. Sper ca asigurătorii să înțeleagă situația, am vorbit cu fiecare în parte. Altfel, dacă mergem pe varianta plafonării prețurilor la nivelul tarifelor de referință, situația va fi mult mai gravă pentru jucătorii din piață și pentru industria de profil, în general”, explică vicepreședintele ASF.

El anunță totodată că înghețarea prețurilor RCA va fi însoțită de măsuri compensatorii pentru asigurători, o premieră. O decizie similară de plafonare a tarifelor RCA, adoptată de Executiv în 2016, a generat o serie de litigii din partea asigurătorilor, care au chemat în judecată Guvernul, ASF și Ministerul Finanțelor Publice pentru acoperirea pierderilor. Dosarele nu au trecut de prima instanță.

„Autoritatea va anula taxa de 1% din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită instituției. Dacă proiectul de lege privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), aflat în prezent în Parlament, va fi adoptat, o parte din contribuția pe care acum asigurătorii o achită către FGA se transformă în contribuție specială. Practic, o parte din contribuție devine credit și, după un timp, FGA va returna asigurătorilor banii virați anterior. În acest fel, partea de contribuție care devine specială nu va mai fi luată în calculul tarifului RCA și nu-i va afecta asigurătorului contul de profit și pierdere. Probabil vor și alte măsuri, pe care în prezent le analizăm”, a mai spus reprezentantul instituției.

Întregul articol poate fi citit aici

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.