Mesajul Preşedintelui Băsescu de Ziua Internaţională a Holocaustului, „Să ne amintim!”

„Astăzi aducem omagiul nostru memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume. După cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul a devenit un nume generic pentru o tragedie umană de proporţii, care a fost justificată printr-o ideologie a urii şi a discriminării rasiale. Fiecare popor îşi construieşte identitatea într-un permanent dialog cu istoria. Din păcate, această istorie, în care suntem cu toţii implicaţi, a făcut ca Holocaustul să devină o parte a identităţii poporului evreu. Consacrarea, la nivel internaţional, a unei zile în care cinstim amintirea dramei Holocaustului este un gest necesar de respect şi de compasiune, pe care îl datorăm, în egală măsură, victimelor şi supravieţuitorilor Soah-ului”, se arată în mesajul şefului statului, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Traian Băsescu menţionează că, după asemenea tragedii umane, „vine un timp al reflecţiei, când suntem chemaţi să asumăm cu luciditate trecutul”.

 

„Nimeni nu poate nega efectele devastatoare ale urii rasiale, ale discriminării şi violenţei. Dacă uneori deciziile politice şi legislaţia nu sunt suficiente pentru a pune capăt manifestărilor extremiste, amintirea crimelor şi a mediului care le-a făcut posibile poate să formeze o mentalitate a deschiderii autentice către celălalt, în care cunoaşterea şi toleranţa să fie privilegiate şi cultivate. Poate, într-un mod aparent paradoxal, comemorarea Holocaustului, ca expresie ultimă a răului în istoria modernă, ne încurajează să împlinim ceea ce este bun şi drept într-o societate care doreşte să rămână consecventă cu principiile sale; condamnând violenţa şi discriminarea, ne exprimăm fidelitatea faţă de valorile care ar trebui să ne definească acţiunile şi să ne orienteze aspiraţiile: libertatea, solidaritatea, demnitatea şi curajul”, continuă preşedintele.

 

În mesaj, Băsescu mai arată că, în aceeaşi logică a paradoxului, „lecţia Holocaustului ne arată că suntem nevoiţi să ne amintim de război pentru a putea gândi o civilizaţie a păcii; trebuie să ne amintim de sacrificarea a milioane de oameni nevinovaţi pentru a înţelege valoarea unei singure vieţi; trebuie să ne gândim la cei care nu au avut de ales, tocmai pentru ca noi să conştientizăm importanţa deciziilor personale pe care le vom lua”.

 

Preşedintele menţionează totodată că exprimarea adevărului în spaţiul public, laolaltă cu angajamentul societăţii civile şi al autorităţilor, este cea mai sigură cale de reconstrucţie a spiritului unei comunităţi, a unei naţiuni. „Doar în cadrul acestui dialog permanent putem vorbi despre viitor, ca rezultat al unei responsabilităţi împărtăşite”, adaugă el.

 

„Ziua de 27 ianuarie este o zi în care istoria se priveşte pe sine prin prisma celor care au supravieţuit ororilor totalitarismului. Mesajul acestei zile este, aşa cum spune tradiţionala rugăciune evreiască, «Să ne amintim!». Cred că numai astfel putem înţelege misiunea care ne revine în calitate de cetăţeni şi oameni de stat, într-o lume a libertăţii şi a civilizaţiei”, se mai arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed