AcasăPoliticMicile victorii ale liberalilor: Nu va creşte TVA la cărți, spectacole şi...

Micile victorii ale liberalilor: Nu va creşte TVA la cărți, spectacole şi concerte. Ajunge?

Ministrul Culturii Raluca Turcan a oferit asigurări, sâmbătă, că nu va creşte cota TVA la carte şi la biletele pentru spectacole şi concerte, după discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii din Ministerul Finanţelor. Aceasta a mai spus că a fost nevoită să suplimenteze bugetele pentru mari evenimente culturale cum ar fi Timişoara Capitală Culturală, Festivalul „George Enescu”, Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER, deoarece le-a găsit cu bugetele „prejudiciate”.

„În negocierile cu Ministerul Finanţelor, reducerea cheltuielilor a fost unul din primele aspecte discutate. Şi am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, să nu crească TVA la bilete pentru spectacole şi concerte, astfel încât să stimulăm consumul de cultură şi să creştem accesul la cultură. Mai mult decât atât, pentru că mă preocupă ce se întâmplă cu cititul, cu accesul la cultură în România, ministerul poate să deruleze anual nişte programe culturale, care au un plafon care variază, iar anul acesta proiectul cel mare de acces la cultură l-am făcut pe lectură şi pe stimularea cititului şi editurii de carte”, a precizat Raluca Turcan, sâmbătă, într-o emisiune difuzată de postul Digi 24.

Ministrul PNL a mai precizat că instituţia pe care o conduce a finanţat prezenţa ţării noastre la târguri de carte internaţionale.

„Ultimul a fost la Chişinău, unde am avut nici mai mult nici mai puţin de 30.000 de titluri noi, ceea ce înseamnă, practic, scriitori şi editori români care au putut să vândă în condiţii mai avantajoase. Pentru că asta înseamnă târguri de carte”, a mai explicat Turcan.

Ea a adăugat că atunci când a preluat mandatul la Cultură a fost nevoită să suplimenteze bugetele prejudiciate ale unora din marile evenimente culturale din România, cum ar fi Timişoara Capitală Culturală, Festivalul „George Enescu”, Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER.

„Foarte multe proiecte strategice sau prioritare pentru Ministerul Culturii, pentru că în guvernarea trecută a fost adoptată o ordonanţă de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, pentru că în cultură evenimentele culturale sunt produse şi servicii culturale. Am găsit evenimente mari, asumate de statul român, cum ar fi Timişoara Capitală Culturală, Festivalul «George Enescu», Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER, le-am găsit cu bugetele prejudiciate şi a trebuit să mă ocup să le obţinem finanţare”, a conchis Raluca Turcan.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.