Mihai Chirica, plasat sub control judiciar. Interdicție de a-și mai desfășura activitatea ca primar

Primarului Iașiului, Mihai Chirica, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției, a anunțat vineri DNA. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

 

Conform procurorilor Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și întabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.
Întabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.
Procurorii arată că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.

Chirica, interdicție de a-și mai desfășura activitatea ca primar

În perioada în care se află sub control judiciar, Mihai Chirica trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
  • să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
  • să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta.
DNA mai spune că primarului Iașiului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a acestor obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În acest caz sunt cercetate și alte persoane, mai arată DNA.
Mihai Chirica este vizat în două dosare penale. Unul dintre acestea, instrumentat de DIICOT, vizează o afacere cu un teren din centrul orașului. În aprilie 2021, Mihai Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și se va „concentra pe activitatea administrativă”. Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.
Chirica a susținut că este nevinovat și că are „conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri