AcasăEconomieAsigurariMihai Popescu, Aviva: Ce se va întâmpla cu pensia privată a românilor...

Mihai Popescu, Aviva: Ce se va întâmpla cu pensia privată a românilor care au fost concediaţi

Ce garanţii au românii care contribuie la Pilonul II şi Pilonul III că vor primi o pensie decentă la ieşirea din activitatea profesională?

Garanţiile sistemului sunt clar precizate în reglementările autorităţilor de supraveghere. Garanţia asupra valorii acumulate este o chestiune de planificare individuală a economisirii şi de responsabilitatea de a contribui cu regularitate la planul stabilit.

Legislaţia în domeniu prevede obligativitatea ca un participant la Pilonul II să contribuie cel puţin 90 de luni, pentru a putea beneficia de pensie. Dacă participantul îşi pierde locul de muncă, în ce condiţii va primi pensia?

Trebuie precizat că românii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu plătesc CAS, deci nici contribuţie la sistemul de pensii private obligatorii, pentru că nu realizeaza venituri ca urmare a unor activitati profesionale.

Oprirea contribuţiilor la fondul de Pilonul 2 (temporar, în urma intrării în şomaj, concediu de maternitate) nu are nicio influenţă asupra sumei deja acumulate, suma care este investită în continuare până la reluarea contribuţiilor sau până la plata ultimei tranşe a pensiei.

Citeşte mai departe pe www.evz.ro

Ultimele Articole