Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a vândut un tablou de Basquiat pentru 85 de milioane de dolari

0
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a vândut un tablou de Basquiat pentru 85 de milioane de dolari

În timpul vânzării publice din Manhattan, casa Phillips a vândut “Untitled” de Basquiat, pictat în 1982 de artistul neo-expresionist decedat la vârsta de 27 de ani şi a cărui cotă continuă să crească pe piaţa de artă. 

Maezawa a anunţat în martie că intenţionează să vândă la licitaţie la Phillips acest tablou gigantic pe care l-a cumpărat în 2016 pentru 57,3 milioane de dolari. 

În mai 2017, miliardarul a doborât recordul pentru o operă de artă americană cumpărând un alt tablou de Basquiat contra sumei de 110,5 milioane de dolari la Sotheby’s. Adică una dintre cele zece opere de artă vândute la licitaţie cu peste 100 de milioane de dolari. 

În vârstă de 46 de ani, Maezawa este fondatorul Zozotown, cel mai mare site de vânzări online de haine şi accesorii din Japonia. 

Miliardarul japonez a explicat în martie că tabloul de Basquiat pe care l-a avut de şase ani a fost “o mare plăcere”, dar arta trebuie “împărtăşită pentru a face parte din viaţa fiecăruia”. 

Yusaku Maezawa a devenit în decembrie primul turist japinez în spaţiu care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) cu agenţia spaţială rusă. 

Călătoria sa ar fi costat 10 miliarde de yeni (87 de milioane de dolari). Maezawa prevede de asemenea o călătorie în jurul Lunii organizată de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Deţinând opere de Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol şi Jeff Koons, Yusaku Maezawa spune că este “un colecţionar obişnuit” de artă contemporană care funcţionează după “instinct”. “Cumpăr pur şi simplu ceea ce cred că este frumos”, spunea el pentru AFP în 2017. 

Sezonul vânzărilor de primăvară a început pe 9 mai la Christie’s (proprietatea lui François Pinault), care a vândut un portret al Marilyn Monroe “Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol pentru 195 de milioane de dolari. Adică cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută vată la licitaţie publică.

Concurentul său Sotheby’s (deţinut din 2019 de magnatul franco-israelian al telecomunicaţiilor Patrick Drahi) a vândut pentru 922 de milioane de dolari opere din colecţia Macklowe, “cea mai scumpă vândută vreodată la licitaţie” în două părţi, între noiembrie şi luni seara.